Байден обговорив з прем’єром Ізраїлю сценарії створення палестинської держави

Субота, 20 січня 2024, 14:26

Президент США Джо Байден провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, під час якої обговорював можливі рішення для створення незалежної палестинської держави.

Про телефонну розмову повідомила пресслужба Білого дому, пише "Європейська правда".

У заяві Білого дому йдеться, що Байден виклав своє бачення стійкого миру і безпеки для Ізраїлю, повністю інтегрованого в регіон, і рішення на основі принципу двох держав з гарантією безпеки Ізраїлю.

Водночас речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, якого цитує Reuters, сказав, що Байден намагався запланувати цю розмову "протягом досить тривалого часу".

Реклама:

Він також заперечив, що це була відповідь на коментар Нетаньягу в четвер про те, що він заперечує проти палестинської державності, яка не гарантує безпеку Ізраїлю.

Журналісти запитали у Байдена, чи є неможливим рішення про дві держави, поки Нетаньягу перебуває на посаді прем’єра, на що він відповів: "Ні, це не так".

Байден сказав, що Нетаньягу не був проти всіх рішень, що передбачають існування двох держав, і що існує ціла низка можливих варіантів.

Президента США також запитали, чи перегляне він умови надання допомоги Ізраїлю, враховуючи коментарі Нетаньягу.

"Я думаю, що ми зможемо щось вирішити... Я думаю, що є способи, як це може спрацювати", – сказав він.

Раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що сектор Гази і Західний берег річки Йордан мають належати палестинцям. Вона також вкотре висловилась на підтримку рішення про створення двох держав між Ізраїлем і Палестиною.

Міжнародна спільнота раніше неодноразово говорила, що результатом нинішнього загострення має стати утворення міжнародно визнаної держави Палестина, що б унеможливило насильство в майбутньому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: