Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю не допустити геноциду в Секторі Гази

П'ятниця, 26 січня 2024, 15:13

Міжнародний суд ООН у п’ятницю постановив, що Ізраїль повинен вжити всіх заходів для запобігання актам геноциду в Секторі Гази, але не наказав негайно припинити вогонь.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BBC.

У п'ятницю Міжнародний суд ООН визнав, що він має юрисдикцію для розгляду справи, у якій Південно-Африканська республіка звинуватила Ізраїль у геноциді проти палестинського населення.

Суд постановив, що Ізраїль повинен "вжити всіх заходів у межах своїх повноважень", щоб запобігти діям, які підпадають під дію Конвенції про геноцид.

Реклама:

Суд заявив, що Ізраїль повинен негайно забезпечити, щоб його сили не вчиняли жодних дій, передбачених Конвенцією про геноцид.

Ізраїль, за рішенням суду, повинен карати за будь-які публічні коментарі, які можуть вважатися підбурюванням до геноциду в Секторі Гази.

Ізраїль також має вжити негайних заходів для покращення гуманітарної ситуації в Секторі Гази, постановив суд.

"Суд гостро усвідомлює масштаби людської трагедії, що розгортається в регіоні, і глибоко стурбований триваючою загибеллю людей і людськими стражданнями", – заявила голова суду Джоан Доног'ю.

П'ятничне рішення є проміжним. Повний розгляд справи, поданої ПАР, може зайняти роки. Ізраїль відкидає звинувачення в геноциді і попросив суд зняти їх.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що вважає безпідставними звинувачення Ізраїлю у геноциді. 

Нагадаємо, МС ООН також розглядає скаргу України проти Росії за Конвенцією про запобігання геноциду. Вона ґрунтується на звинуваченні Москви у тому, що вона безпідставно звинуватила Київ у "геноциді на Донбасі", щоб виправдати повномасштабне вторгнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: