У Португалії фермери на тракторах заблокували дороги до Іспанії на знак протесту

Четвер, 1 лютого 2024, 15:48

У четвер португальські фермери за допомогою тракторів перекрили щонайменше три дороги, що з'єднують Португалію з Іспанією, приєднавшись до загальноєвропейських протестів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Уряд Португалії у середу оголосив про надання екстреної допомоги фермерам у розмірі 500 мільйонів євро, щоб уникнути масових протестів, які спричинили дезорганізацію у Франції та Брюсселі, але невелика група фермерів, відчуваючи себе недостатньо представленими в публічній дискусії з цього питання, організувалась у соціальних мережах і вирішила діяти.

На світанку сотні фермерів на тракторах та інших транспортних засобах повільно попрямували до чотирьох основних пунктів перетину кордону з сусідньою Іспанією.

Реклама:

Дорожня поліція GNR повідомила, що дві португальські автомагістралі були перекриті в обох напрямках поблизу кордонів з Іспанією, у Вілар-Формозу на півночі і Кайя на півдні, а також менша національна автомагістраль в регіоні Алентежу.

Представник GNR заявив, що протести були мирними і не вимагали "жодного застосування сили", незважаючи на блокування.

Фермери скаржаться на те, що уряд скорочує допомогу органічному та змішаному сільському господарству.

"Наш рух є громадянським і позапартійним, і наша мета – привернути увагу до проблем сектору, а не блокувати країну", – сказав Рікардо Естрела, який очолював протести у Вілар-Формосо.

"Пакет допомоги, оголошений вчора, був невдалою спробою демобілізувати нас", – сказав він.

Тим не менш, найбільша в країні конфедерація фермерів CAP вирішила не брати участі в жодних протестах.

Як повідомлялося, у день саміту лідерів Євросоюзу фермери зібрали протест в Брюсселі, щоб домогтися більшої допомоги на тлі підвищення податків, зростання витрат та дешевого імпорту агропродукції.

Фермерські протести відбуваються в низці країн Європи, у Франції вони – одні з наймасштабніших: у понеділок, 29 січня, протестувальники вперше спробували перекрити основні автомагістралі, що ведуть до Парижа.

В усіх країнах фермери в цілому обурені зниженням доходів, зростанням цін на електроенергію і паливо, а також бюрократичною тяганиною і екологічною політикою, які, на їхню думку, підривають їхню здатність конкурувати з іншими країнами.

На цьому тлі президент Франції Емманюель Макрон почав виступати за певні запобіжники щодо українського імпорту для тієї продукції, яка особливо важлива для інтересів французьких фермерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: