Фермери протестують на саміті ЄС: привезли трактори та запалили багаття

Фото
Четвер, 1 лютого 2024, 11:29

У день саміту лідерів Євросоюзу фермери зібрали протест в Брюсселі, щоб домогтися більшої допомоги на тлі підвищення податків, зростання витрат та дешевого імпорту агропродукції.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

За оцінками поліції, головні магістралі Брюсселя заблокували близько тисячі тракторів. При цьому фермери закидали Європарламент яйцями, запалили біля будівлі багаття та запускали феєрверки.

 
facebook.com/olga.ajvazovska
 
Reuters

На одному з тракторів вони повісили банер з написом: "Якщо ви любите землю, підтримайте тих, хто нею управляє". На іншому плакаті було написано: "Немає фермерів – немає їжі".

Реклама:

Хоча фермерська криза офіційно не включена до порядку денного саміту ЄС, її також обговорюють. Прибувши на саміт, прем'єр-міністр Бельгії, яка головує в Євросоюзі, Александр Де Кроо заявив, що скарги фермерів треба обговорити.

Орбан розповів фермерам у Брюсселі про "погану Україну" та "зміну керівництва" ЄС

"Вони пропонують продукцію високої якості, ми також повинні переконатися, що вони можуть отримати правильну ціну за високоякісну продукцію, яку вони надають", – сказав він.

Водночас прем'єр Ірландії Лео Варадкар підтримав президента Франції Емманюеля Макрона, який виступив проти підписання торговельної угоди з групою південноамериканських країн "Меркосур" – ще однієї ключової вимоги фермерів.

Раніше поліція французького муніципалітету Рунжис, що на південь від Парижа, затримала 79 учасників фермерських протестів, які намагались потрапити на місцевий продуктовий ринок.

Фермерські протести відбуваються в низці країн Європи, у Франції вони – одні з наймасштабніших: у понеділок, 29 січня, протестувальники вперше спробували перекрити основні автомагістралі, що ведуть до Парижа.

В усіх країнах фермери в цілому обурені зниженням доходів, зростанням цін на електроенергію і паливо, а також бюрократичною тяганиною і екологічною політикою, які, на їхню думку, підривають їхню здатність конкурувати з іншими країнами.

На цьому тлі президент Франції Емманюель Макрон почав виступати за певні запобіжники щодо українського імпорту для тієї продукції, яка особливо важлива для інтересів французьких фермерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: