Лідери G7: Ми ніколи не визнаємо псевдовибори РФ на окупованих територіях

Субота, 24 лютого 2024, 20:27

Лідери держав-членів "Групи семи" за підсумками саміту 24 лютого зобов'язались ніколи не визнавати результатів так званих виборів, які Росія влаштовує на окупованих українських територіях.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів G7, яка опинилась у розпорядженні "Європейської правди".

Підписанти заяви вкотре закликали Росію "негайно припинити протиправну війну та повністю і беззастережно вивести свої збройні сили з міжнародно визнаної території України", а також звернулись до інших країн із закликом "не виправдовувати спроби Росії набути територію силою".

"Ми ніколи не визнаємо так звані "вибори", як минулі, так і майбутні, проведені Росією на території України, а також їхні результати. Заява Росії про намір провести голосування на своїх президентських виборах в українських регіонах є обурливим порушенням суверенітету України", – підкреслюють лідери G7.

Реклама:
Зеленський виступив на саміті G7: Світ відчуває, що Путін може програти

Вони також обіцяють докладати зусиль для притягнення РФ та її громадян до відповідальності за злочини проти України, зокрема і через спеціальний трибунал, звільнення незаконно утримуваних Росією цивільних і військовополонених.

"Ми продовжуватимемо підтримувати українських переміщених осіб і біженців та захищати тих, хто цього потребує. Ми підтверджуємо нашу підтримку Реєстру збитків Ради Європи для України", – додали голови країн G7.

24 лютого відбувся перший у цьому році саміт "Групи семи" в онлайн-форматі під головуванням Італії. Італійська прем'єрка Джорджія Мелоні, прем'єр Канади Джастін Трюдо й голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн брали в ньому участь із Києва.

За підсумками саміту лідери G7 пообіцяли допомогти задовольнити "нагальні фінансові потреби" України, а також узяти участь у її повоєнній відбудові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: