Bloomberg: Британія тисне на Німеччину для відправки Taurus в Україну

П'ятниця, 1 березня 2024, 09:42

Уряд Великої Британії в приватному порядку закликає Німеччину надати ракети великої дальності Taurus Києву.

Про це повідомило видання Bloomberg з посиланням на джерела, пише "Європейська правда".

"Високопоставлені британські міністри і посадовці неодноразово давали зрозуміти Німеччині, що Україні вкрай необхідні її ракети Taurus, стверджують люди, знайомі з цим питанням", – сказано у публікації.

"Німеччина повинна припинити виправдовуватися", – заявив один британський посадовець, який говорив на умовах анонімності.

Реклама:

Велика Британія пропонувала рішення для подолання опору Берліна щодо відправки ракет, включаючи угоду про обмін, за якою Британія постачатиме Києву більше власних ракет Storm Shadow, а Німеччина натомість надасть Британії ракети дальнього радіуса дії на заміну.

"Поведінка Шольца показала, що з точки зору безпеки Європи він не та людина, не на тій посаді і не в той час", – жорстко сказав колишній міністр оборони Бен Уоллес в інтерв'ю газеті Evening Standard в четвер.

"Коментарі Шольца неправильні, безвідповідальні і є ляпасом союзникам… Шольц повинен дати Taurus і припинити стримувати безпеку Європи", – заявила Алісія Кернс, голова комітету у закордонних справах Палати громад.

Цього тижня Шольц вкотре виключив відправку ракет Taurus в Україну, стверджуючи, що це означатиме, що Німеччина стане стороною у війні з Росією.

Він заявив, що Німеччина не може дати Україні "зброю з дальністю дії 500 км, яка в разі неправильного використання може досягти цілі в Москві". 

Агентство відзначає, що між Великою Британією і Німеччиною виникла ширша суперечка через згадку Шольцом британських і французьких військ, які допомагають українцям в експлуатації далекобійних систем озброєнь проти російських об'єктів. 

"Те, що роблять британці і французи з точки зору контролю цілей і супровідного контролю цілей, не може бути зроблено в Німеччині", – сказав Шольц у понеділок.

Деякі британські депутати сприйняли ці зауваження як публічний коментар Шольца щодо засекреченої діяльності британських солдатів в Україні. 

Слова канцлера спростували в Міноборони Британії. Там наголосили, що використання далекобійних ракет є справою виключно Збройних сил України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: