У Хорватії визначилися з датою дострокових парламентських виборів

П'ятниця, 15 березня 2024, 15:46

Президент Хорватії Зоран Міланович оголосив, що дострокові парламентські вибори в країні відбудуться 17 квітня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

Також президент оголосив день голосування вихідним, оскільки він припадає на середу.

Згідно з даними опитування від 10 березня, консервативний Хорватський демократичний союз (ХДС) на чолі з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем має найбільшу підтримку виборців – за політсилу готові проголосувати 27% респондентів.

Реклама:

Опозиційна Соціал-демократична партія має на 10 відсоткових пунктів менше.

Підтримка правого "Вітчизняного руху" та правоцентристської партії "Міст" – менше 10%.

Пленкович очолює країну з 2016 року, він перебуває на посаді прем’єра найдовше з моменту здобуття незалежності в 1991 році.

ХДС перебуває в коаліції з кількома меншими партіями та депутатами від меншин, що дає партії незначну більшість у 151-місному парламенті.

Напередодні хорватські законодавці проголосували за розпуск парламенту, щоб відкрити шлях до парламентських виборів, які мають відбутися протягом двох місяців.

Офіційну заяву про розпуск парламенту подали 11 опозиційних партій на чолі з Соціал-демократичною партією та лівою екологічною партією "Можемо!" після хвилі протестів проти політики керівного Хорватського демократичного союзу на чолі з Пленковичем.

Наприкінці лютого керівна більшість у парламенті Хорватії відмовилася його розпустити і призначити вибори, незважаючи на вимоги опозиції, яка пообіцяла провести акції протесту у відповідь.

17 лютого тисячі людей вийшли на мітинг у столиці Хорватії Загребі, звинувачуючи керівну правоцентристську партію в корупції та вимагаючи якнайшвидшого проведення цьогорічних парламентських виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: