Тисячі людей вийшли на антиурядовий мітинг у Хорватії з вимогою якнайшвидших виборів

Фото
Неділя, 18 лютого 2024, 14:24

Тисячі людей вийшли на мітинг у столиці Хорватії Загребі в суботу, звинувачуючи керівну правоцентристську партію в корупції та вимагаючи якнайшвидшого проведення цьогорічних парламентських виборів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

Опоненти уряду на суботньому мітингу – найбільшому за останні роки мітингу проти прем'єра Андрея Пленковича – розмахували прапорами та плакатами з написом "Досить!", а також вигукували: "Геть!" та "Вибори зараз!".

 
AP
 
AP

Мітинг у Загребі організували 11 центристських та лівих опозиційних партій, які хочуть, щоб парламентські вибори відбулися негайно.

Реклама:

Вони подали офіційну вимогу про розпуск парламенту Хорватії на тлі суперечки навколо призначення Пленковичем новим генеральним прокурором країни Івана Турудіча попри на повідомлення про його зв'язки з людьми, причетними до корупції.

Хорватія має провести парламентські та президентські вибори у 2024 році, але дати їх проведення ще не визначені.

Під час мітингу представник Соціал-демократичної партії Даворко Відовіч звинуватив Пленковича в обмеженні демократичних свобод у Хорватії.

"Наша земля і наш народ заслуговують на найкраще рішення. Ми не повинні дозволити їм занурити нас в автократію", – зазначив він.

Раніше кілька сотень журналістів влаштували в Загребі акцію протесту проти намірів влади ухвалити законопроєкт, який потенційно передбачає ув'язнення за розголошення подробиць кримінальних розслідувань.

Минулого року десятки журналістів і правозахисників протестували в Республіці Сербській – сербській частині Боснії і Герцеговини, де обговорювалось повернення кримінальної відповідальності за наклеп і образу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: