Почему 8 марта - не социалистический праздник?

Суббота, 7 марта 2015, 12:05 — Владимир Яворский, УХСПЛ

Ставлення до Міжнародного дня жінок 8 березня у багатьох різне. У мене воно було теж негативне, бо я пов’язував його зі святом соціалістів і політикою.

Але насправді – про що майже ніхто не знає – це день боротьби проти дискримінації жінок.

І саме тому його варто підтримувати й відзначати.

Початково Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискримінації жінок. Існує традиція прив'язувати виникнення Міжнародного жіночого дня до демонстрації, яку провели 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці, 10-годинного робочого дня (марш порожніх каструль).

У 1907 відбулася демонстрація в Чікаго. В останню неділю лютого 1908 року тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорку. Демонстрація була приурочена до "Жіночого дня" 1857 року. Жінки вимагали виборчого права, виступили проти важких умов праці та проти праці дітей. У 1909–1910 рр. у США в останні тижні лютого відбулися марші та страйки жінок.

І саме під впливом дій американських жінок і на пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін, учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціалісток (Копенгаген, серпень 1910 р., понад 100 учасниць із 17 країн) вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права.

Не знання цих речей призводить до казусів.

5 березня 2013 року у одному з найкращих міст у світі місті Коломия (Івано-Франківська область) рішенням міської ради скасували це свято.

Хоча ж як можна скасувати міжнародний день ООН?

 Причину сформулювали так: "Це свято, як і День захисника Вітчизни і День перемоги, не сприяє духовному збагаченню українців".

Цей день можна святкувати по-різному.

У нас жінкам дарують квіти й подарунки, просто вважаючи цей день жіночим, не згадуючи про права жінок. У СРСР не було прийнято говорити права й цей день був перетворений у просто день жінок.

І це треба змінювати.

У Португалії у цей день прийнято проводити жіночі вечірки. У Італії дарують жовті мімози, як символу жіночого руху. У Франції з тієї ж причини дарують фіалки та конвалії.

Цей день святкується на різних континентах і головна його ціль у захисті прав жінок.

Дискримінація жінок є дуже поширеним ганебним явищем у багатьох країнах і в Україні так само.

Заперечувати цей день – як заперечувати те, що у людини є права.

 

Автор:

Володимир Яворський, 
правозахисник, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ)

Вперше оубліковано на Facebook-сторінці, републікація з дозволу автора

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.