Какие угрозы и преимущества несет внедрение id-карт вместо паспортов

Безвизовый дневник
Четверг, 6 августа 2015, 16:40

Щоб виконати вимоги ЄС та запровадити безвізовий режим з ЄС, Київ серед іншого має вирішити "створити модель первинної ідентифікації фізосіб". Що це означає – ми вже поясняли. Тепер – про те, як це відбуватиметься.

Уряд, зокрема, вирішив запровадити замінник "внутрішнього паспорта" - ідентифікаційну картку громадянина, хоча ЄС не вимагає від нас цього кроку.

Для реалізації цієї ініціативи вже виділено  50 мільйонів гривень. Гроші знайдено, оголосив прем'єр Яценюк. "В рамках лібералізаціі візового режиму уряд сьогодні приймає рішення про          виготовлення картки громадянина країни", - заявив Яценюк 29 липня

Картку громадянина планують запровадити наступного року.

Вона діятиме нарівні з внутрішнім паспортом, який не втрачатиме чинності, тобто міняти документи не потрібно.

Передбачається, що ID-картка поступово замінить звичайний паперовий документ.

Арсеній Яценюк закликав поставитись до паспортної реформи вкрай відповідально.

Картка замість паспортів радянського стилю – це ще одна реформа. Ми повинні зробити сто відсотків зі ста, щоби нікому (в ЄС) не вдалося показати пальцем на Україну, що якісь технічні речі не виконані (і тому ми не можемо стасувати візи)

Ідентифікаційні картки існують у багатьох країнах. Такий документ містить фотографію, ім'я, особистий номер, зразок підпису та біометричну інформацію.

Усе це записано в електронному чипі або на магнітній смузі.

На українській картці біометричних даних не буде. Не передбачений і електронний підпис.

Перша заступниця міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе наголошує, що новий документ потрібно запроваджувати зважено та економно.

Чтобы это был эффективный документ, не нужно забываться - делать нужно только то, что необходимо.  Нам не нужна цветная фотография, изысканный чип. Нужны только те элементы, которые за минимальные средства  выполняют максимальне задачи.

И поверьте мне, не будет большой ценовой разницы между усилением внутреннего паспорта и внедрением новой ID-карточки.

Деякі експерти вважають, що  ефективніше використовувати біометричні "внутрышны паспорти", оскільки відбитки пальця та іншу особисту інформацію неможливо підробити.

Інші бачать позитив вже у тому, що нарешті ми перейдемо до хоч якогось безпечнішого типу документа.

Водночас експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук наголошує, що це чи не єдина перевага.

Натомість проблем купа.

За його словами, кілька новацій не відповідають інтересам громадян та держави, і ці проблеми бажано виправити завчасно.

Зокрема, Тимощук стверджує, що немає потреби паспортизувати новонароджених і дітей. Інакше з наступного року усім батькам доведеться вистояти не одну чергу. Крім того, українців можуть змусити бігати за довідками про прописку, аже у новому документі не передбачено обов'язкового надрукованого внесення цієї інформації. І це при тому, що її вимагають майже скрізь: у банках, поліклініках та органах влади.

Загалом запитань до уряду щодо паспортної реформи і взагалі щодо виконання плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС іще багато. Відповіді на них ми шукаємо щодня у програмі Безвізовий щоденник на хвилях Радіо ЄС. Європейської станції, та на сторінках "Європейської правди".

Ви також можете прослухати радіоверсію цієї програми.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: