26 жовтня 2022

Статті
Сунак та його команда: що чекати від нового уряду Великої Британії
Перед новим прем'єром стоїть завдання стабілізувати ситуацію у британській економіці – від цього залежить здатність Лондона протистояти РФ у війні на виснаження.
Чорногорія стає все більш сербською: як кандидат у члени ЄС готується змінити курс
Нові політичні розклади у Чорногорії збільшують ймовірність позачергових парламентських виборів, де шанси на перемогу "сербського миру" суттєво зросли.
Колонки
Як зелена енергетика може стати драйвером відновлення України
Енергетичний сектор України у процесі відбудови потребує радикальних змін та повного втілення євроінтеграційних реформ.
Новини
23:39
Директор ЦРУ в жовтні зустрічався із Зеленським – CNN
Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс на початку жовтня відвідав Україну і зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та іншими посадовцями.
23:27
США успішно випробували компоненти гіперзвукової зброї
Військово-морські сили й Армія США в середу здійснили успішний запуск ракети з обладнанням для проведення майже десятка експериментів із гіперзвуковою зброєю.
23:06
Парламент Італії остаточно затвердив уряд на чолі з Мелоні
Сенат Італії у середу проголосував за затвердження уряду нової прем’єр-міністерки Джорджії Мелоні.
22:43
Єврокомісія пропонує посилити стандарти чистоти повітря
Європейська комісія в середу оприлюднила пропозицію з посилення стандартів якості повітря, що передбачає обов’язок для країн-членів Європейського Союзу вжити заходів для скорочення впливу забруднювачів.
22:21
Італія відкликала запрошення РФ на конференцію з непоширення зброї масового знищення
Міністерство закордонних справ Італії в середу повідомило про колегіальне рішення відкликати надіслане Росії запрошення на засідання групи експертів з оперативних питань Ініціативи по боротьбі з розповсюдженням зброї масового знищення.
22:02
Уряд Фінляндії не виключає розгортання ядерної зброї та баз НАТО після вступу – ЗМІ
Законопроєкт про вступ Фінляндії до Північноатлантичного Альянсу, який готує уряд, не передбачає заборон на розміщення ядерної зброї чи військових баз НАТО на фінській території.
21:45
Німеччина передала Україні два надводні дрони
Німеччина протягом останнього тижня передала Україні два надводні безпілотні літальні апарати.
ДайджестNASAMS в Україні, Польща визнала РФ терористами, податок на відбудову України: новини дня
21:30
Вучич скликає Раду національної безпеки після скарг косовських сербів
Президент Сербії Александар Вучич у четвер зустрінеться з косовськими сербами, після чого скличе засідання Ради національної безпеки, щоб обговорити ситуацію на косовсько-сербському кордоні.
21:05
США попередили Путіна про наслідки застосування ядерної зброї – Блінкен
Сполучені Штати повідомили про наслідки використання Росією ядерної зброї особисто російському президенту Владіміру Путіну.
20:54
У США повернуть тіло американця, яке РФ передала Україні під час останнього обміну полонених
Тіло американця Джошуа Алана Джонса, яке Росія передала Україні в межах останнього обміну полонених у середу, буде повернене його родині у США.
20:45
Більшість фінів не хотіли б бачити прямих військових операцій НАТО проти Росії
Більшість фінів не хотіли б бачити прямі військові операції НАТО проти Росії, тільки 15% підтримують таку ідею. 
20:39
Прем'єрка Італії: єдиний шлях до миру між Україною і РФ – військова допомога Києву
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні під час виступу в Сенаті в середу наголосила, що підтримує продовження військової допомоги Україні як єдину умову можливого досягнення миру Києва та Москви.
20:18
фотоЛідер молдовської партії збирає допомогу для російських військових в Україні
Голова Партії регіонів Молдови і Конгресу молдавських діаспор у Росії Александр Калінін збирає взуття і теплий одяг для російських солдатів, які воюють в Україні, а також допомогу для цивільного населення окупованих українських територій.
20:15
ЄС може продовжити спрощені правила державної допомоги через війну в Україні
Регулюючі органи ЄС розглядають можливість продовження до кінця 2023 року спрощених правил, за якими уряди ЄС можуть надавати дtржавну підтримку підприємствам, що постраждали від війни в Україні.
20:02
фотоУ Польщі спростували, що подарунок Макрона Папі вкрали у Львові під час Другої світової
Міністр культури Польщі Пйотр Глінський у середу спростував твердження про те, що рідкісна книга, подарована Папі Римському на початку цього тижня президентом Франції Емманюелем Макроном, могла бути вкрадена зі Львова під час Другої світової війни.
19:42
Екоактивісти, які приклеїлися до "Сікстинської Мадонни", завдали музею Дрездена збитків на 12 тисяч євро
Екоактивісти з групи "Останнє покоління" ("Letzte Generation") завдали шкоди Дрезденській картинній галереї старих майстрів на суму в майже 12 тисяч євро. 
19:41
Новий прем'єр Швеції провів першу розмову з Ердоганом: готовий виконати умови вступу в НАТО
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, який нещодавно обійняв цю посаду після парламентських виборів, у середу провів першу телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.
19:30
У Фінляндії спростили процедуру абортів
Парламент Фінляндії в середу переважною більшістю підтримав зміни до закону про аборт, які покликані спростити цю процедуру для жінок.
19:17
Мін'юст Молдови розгляне можливість ліквідації проросійської партії "Шор" після санкцій США
Міністр юстиції Молдови Сергій Литвиненко у середу оголосив, що його відомство повторно розгляне питання про ліквідацію проросійської партії "Шор", яка стоїть за останніми антиурядовими протестами і проти якої США запровадили санкції.
19:15
Глава МЗС Естонії запевнив, що країна має боєприпаси для відправки Україні
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заперечив проблеми із запасами боєприпасів для відправки в Україну.
19:06
Європарламент хоче переробити одну зі своїх будівель на готель
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола планує перетворити одну з будівель, якою володіє інституція, в готель і натомість домовитися про придбання іншої будівлі в місті для робочих цілей.
18:46
МЗС РФ видало фото зі Словенії 10-річної давнини за підготовку Україною "брудної бомби"
Міністерство закордонних справ Росії використало фотографії словенських урядових презентацій, заявляючи про намір України створити "брудну бомбу".
18:41
Іран запровадив санкції проти євродепутатів і ЗМІ, які нібито підтримують протести в країні
Міністерство закордонних справ Ірану в середу оголосило про запровадження санкцій проти низки європейських ЗМІ та організацій у відповідь на нібито їхню участь в організації антиурядових протестів у країні.
18:33
У Гданську після обурення у соцмережах скасували презентацію книжки Дугіна
У Гданську скасували презентацію книжки російського ультранаціоналіста Олександра Дугіна, яка мала відбутися у Гданському університеті.
18:24
Нейтралітет Швейцарії сумісний із санкціями ЄС, але не членством у НАТО – доповідь уряду
Федеральна рада Швейцарії в середу представила доповідь про нейтральний статус країни, в якому підтверджується намір уряду продовжувати відповідну політику й роз’яснюється сумісність нейтралітету з діями НАТО та ЄС.
18:06
Глава Мюнхенської конференції: більше не слід виключати членство України в НАТО
Глава Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген вважає, що війна змінила обставини щодо членства України в НАТО і зараз його не слід виключати. 
17:53
Австралія направить інструкторів до Британії навчати військових ЗСУ і передасть 30 Bushmaster
Контингент чисельністю до 70 військовослужбовців Сил оборони Австралії (СОА) приєднається до багатонаціональних навчань під проводом Британії одразу після Різдва.
17:39
виправленоСША ввели санкції проти проросійської партії Молдови, яка організовує антиурядові протести
Міністерство фінансів США в середу оголосило про запровадження санкцій проти проросійської молдовської партії "Шор" та її лідера Ілана Шора – політична сила стоїть за останніми антиурядовими протестами в Молдові.
17:28
Генсек НАТО поїде до Туреччини заради членства Фінляндії та Швеції
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив у середу, що вирушить до Туреччини "в найближчому майбутньому", щоб обговорити майже завершений процес вступу Фінляндії та Швеції до Альянсу.
17:27
Німеччина просить Швейцарію дозволити передати снаряди для установок Gepard Україні – ЗМІ
Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт звернулася до швейцарської колеги Віоли Амгерд із проханням дозволити реекспорт 35-міліметрових снарядів для зенітних самохідних артилерійських установок Gepard.
17:12
Новий прем'єр Британії не зніматиме заборону на фрекінг, як хотів попередній уряд
Уряд нового прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака не буде втілювати рішення Ліз Трасс про зняття заборони на видобування природного газу методом фрекінгу, яке стало однією з причин падіння популярності попереднього кабміну.
17:09
Зеленський розкрив деталі співпраці з Ізраїлем щодо даних про іранські дрони
Президент України Володимир Зеленський розповів, що співпраця з Ізраїлем щодо надання даних про іранські дрони почалася кілька днів тому.
17:06
Сенат Польщі визнав російську владу терористичним режимом
У резолюції Сенат "рішуче засуджує російську агресію і закликає всі країни, які підтримують мир, демократію і права людини, визнати владу Російської Федерації терористичним режимом".
16:46
Генсек НАТО закликав Росію продовжити зернову угоду
Він заявив, що російська війна перетворила частину Чорного моря на зону бойових дій, а запуски ракет з російських кораблів спрямовані на українські міста.
16:39
фотоУ Чехії невідомі зафарбували пральну машину на пам’ятнику червоноармійцю і вибачились за вандалів
У чеському місті Літомержице минулої ночі невідомі зафарбували "пральну машину", намальовану на пам’ятнику червоноармійцю, та залишили напис з вибаченням чеською та українською мовами.
16:18
Генсек НАТО назвав абсурдом заяви Кремля про підготовку України до використання "брудної бомби"
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає нісенітницею заяви Кремля про підготовку України до використання "брудної бомби".
16:14
НАТО та Румунія навчатимуть українських парамедиків
Євроатлантичний координаційний центр реагування на стихійні лиха НАТО та Румунія підписали у понеділок угоду про співпрацю з метою навчання парамедиків для українських служб швидкого реагування.
15:46
Лідери Вірменії і Азербайджану зустрінуться в Сочі на запрошення Путіна
Наприкінці цього місяця прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вирушить до Сочі для зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.
15:44
ЄС закликає країни-члени до спільних закупівель нової зброї замість переданої Україні
Європейські країни потребують засобів протиповітряної і протиракетної оборони, протитанкових і артилерійських систем і безпілотників. Б
Аналітика короткоЧому прозахідні сили програють у Чорногорії
15:27
Понад 100 тисяч росіян, що в’їхали в Грузію з початку року, залишаються в країні
У Грузії залишаються понад 100 тисяч росіян, які прибули до країни з початку поточного року.
15:24
Норвезький Тромсе розірвав побратимські зв'язки з трьома містами Росії через війну в Україні
Мер муніципалітету Тромсе Гуннар Вільгельмсен заявив, що це рішення покликане підкреслити серйозність ситуації, що склалася.
14:58
фотоФранція передала ДСНС 18 автомобілів в рамках операції "Корабель для України"
Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен передав голові Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергію Круку у Чернівцях 19 автомобілів в рамках операції "Корабель для України".
14:37
Три німецькі фрегати можуть залишитись у водах Норвегії для захисту енергетичної інфраструктури
Три німецькі фрегати, які зараз задіяні у навчаннях союзників біля берегів Норвегії, можуть залишитися там для додаткового нагляду за безпекою норвезьких нафтових і газових видобувних платформ.
13:48
Командувач ЗС Литви проти передачі Україні гаубиць та системи ППО: можливості вичерпані
За словами генерала, Литва могла б підтримати Київ озброєнням, якби швидко закупила нову зброю замість тієї, що використовується нині.
13:35
У Німеччині зробили крок до легалізації "рекреаційного" вживання канабісу
Уряд Німеччини в цілому домовився щодо легалізації "рекреаційного" вживання канабісу для дорослих.
13:06
Сербія посилює візові правила через тиск ЄС щодо сплеску міграції
Регулярно до Белграда прибувають рейси з Туреччини з громадянами африканських та азійських країн, яким не потрібна віза для в’їзду в Сербію.
13:03
Нідерланди розслідують повідомлення про неофіційні "поліцейські відділки" Китаю в країні
Нідерланди розслідують інформацію про те, що Китай має на території країни два незаконні "поліцейські відділки", які використовують для тиску на китайських дисидентів, що проживають в країні. 
12:51
В уряді анонсували відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Румунією
За два тижні має запрацювати новий пункт пропуску на українсько-румунському кордоні – "Красноїльськ – Вікову-де-Сус".
12:43
США передали Україні перші системи ППО NASAMS - компанія-виробник
Ці системи можуть збивати, як дрони, так і балістичні ракети і літаки.
12:32
"Україна не висуває нових умов": Кулеба виступив із заявою через ситуацію з "зерновою угодою"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив зі спеціальною заявою через ситуацію із зерновою ініціативою, наголошуючи, що затримка суден відбувається виключно через дії російської сторони.
12:27
Молдова ініціювала рідкісну зустріч із представниками Придністров’я через енергокризу
Кишинів закликав Тирасполь провести зустріч у форматі "1+1", щоб обговорити енергетичну кризу на обох берегах Дністра.
11:40
На кордоні Молдови через відсутність електрики призупинили роботу три КПП
Кілька КПП на кордоні Молдови тимчасово призупинили роботу через відсутність електроенергії.
11:28
У Польщі думають про паркан на кордоні з Калінінградською областю: побоюються "гібридних" мігрантів
У Польщі думають про спорудження паркану на кордоні з Калінінградською областю РФ, такого ж, як на білоруському кордоні, через побоювання, що РФ може вдатися до гібридної атаки з використанням мігрантів з бідних країн - так, як режим Лукашенка влітку-восени 2021 року.
11:22
РФ намагається вербувати афганських командос на війну в Україні – ЗМІ
Члени корпусу командос Національної армії Афганістану, які пройшли підготовку у Великій Британії та США, отримують пропозиції приєднатися до російських збройних сил.
10:51
Мелоні поставила під сумнів проєвропейськість Німеччини
Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у вівторок розкритикувала Німеччину за її позицію під час енергетичної кризи в ЄС і поставила під сумнів, чи є це "європеїзмом".
10:46
Естонія закупить систему сирен у компанії зі Словаччини
Естонія закупить сирени для сповіщення про надзвичайні ситуації у словацької компанії.
10:17
Макрон і Шольц зустрінуться за робочим обідом у Єлисейському палаці у спробі залагодити суперечки
Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрінуться за робочим обідом у Єлисейському палаці у спробі досягти згоди з питань, що призвели до ускладнення стосунків між Парижем і Берліном останнім часом.
10:05
Німеччина схвалила суперечливі інвестиції Китаю в порт Гамбурга
Уряд Німеччини схвалив в середу інвестиції китайської компанії Cosco в 24,9% акцій одного з трьох терміналів логістичної фірми HHLA в найбільшому порту Німеччини в Гамбурзі.
09:43
відеоПід дверима офісу правлячої партії Польщі затримали юнака, який намагався вломитися туди
У Варшаві затримали 20-річного юнака, який намагався увірватися до офісу правлячої партії "Право і справедливість".
09:15
Співголова партії Шольца просуває податок на багатство, щоб допомогти відбудові України
Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Саскія Ескен виступає за запровадження податку на багатство з метою отримати кошти на відновлення України після війни.
Аналітика короткоЧого очікувати Україні від нової влади Італії
08:55
Зеленський і Штайнмаєр домовилися про підтримку партнерства міст і патронат над Чернігівщиною
Президент України Володимир Зеленський та президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр на зустрічі у Києві домовилися про підтримку партнерства міст та символічний патронат Штайнмаєра над відбудовою Чернігівщини.
08:49
Британська розвідка розповіла про значення актів саботажу на російській залізниці
Британська розвідка з червня нарахувала щонайменше шість актів саботажу на російській залізниці і прогнозує, що з часом російське керівництво все більше турбуватиметься з цього приводу.
08:28
Зеленський просив Штайнмаєра посприяти визнанню Голодомору геноцидом
Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром у Києві просив його посприяти тому, щоб Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу.
08:21
Генсек НАТО застеріг РФ від "використання фальшивих приводів" для ескалації
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що "Росія не повинна використовувати фальшиві приводи для подальшої ескалації" війни в Україні.
07:58
Лідер проросійської партії Болгарії з 24 лютого двічі зустрічався з Лавровим – ЗМІ
Лідер проросійської болгарської партії Ніколай Малінов, якого наразі судять за шпигунство, щонайменше двічі зустрічався з міністром закордонних справ Росії Сергєєм Лавровим з початку повномасштабного вторгнення в Україну, остання зустріч відбулася 21 жовтня.
07:43
Блінкен схвалив наміри МАГАТЕ відвідати атомні об’єкти в Україні
Держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі висловив підтримку ініціативі організації щодо візиту на атомні об’єкти в Україні.
07:24
Нижня палата парламенту Італії висловила довіру уряду Мелоні
Правий уряд Італії на чолі з прем'єр-міністром Джорджією Мелоні у вівторок ввечері легко отримав перший з двох необхідних вотумів довіри в парламенті з комфортним відривом.