Статті

Торгівельний посередник
Європейська комісія може стати посередником в ще одній україно-російській торгівельній суперечці. Мова йде про обмеження режиму вільної торгівлі між країнами СНД. Ввести такі обмеження Росія обіцяє відразу після підписання Україною та ЄС економічної частини Угоди про асоціацію.
Дещиця: звільнити не можна замінити
Ключова кандидатура на посаду глави зовнішньополітичного відомства вже відома – ним, швидше за все, стане нинішній посол у України в Німеччині Павло Клімкін... Але внесення кандидатури Клімкіна в Раду виглядатиме так, ніби президент виконує бажання Кремля. І байдуже, що це подання було підписане ще до суботніх подій.
Швейцарія проти ЄС: гільйотиною по мігрантам
В свідомості швейцарців швидко закріпився міф про "польського водопровідника", який "позбавляє роботи" корінних жителів країни. З'явилися робочі квоти для Східної Європи, а по тому - і для Західної. Але європейські міграційні та економічні угоди - це єдиний пакет. То ж Швейцарія стикнулася з неочікуваними наслідками.
ЄС хоче більше грошей
Бюджет ЄС на 2015 рік, оприлюднений в середу 11 червня, викликав хвилю обурення серед можновладців країн-членів. Зокрема, лютий опір з боку національних чиновників викликало положення про фінансування брюссельської бюрократії п’ятьма відсотками від загальної суми бюджету.
Філіппінська асоціація
Предметом судової тяганини стали владні повноваження Єврокомісії та Ради ЄС... В результаті "філіппінської справи" угоди про асоціацію з Грузією та Молдовою "потрапили під удар" точно так само, як і український договір. Але до 27 червня все завершиться. Підписання асоціації з Україною, Молдовою і Грузією не буде перенесено.
Світова економіка відчула україно-російську кризу
Україно-російський конфлікт став одною із головних причин погіршення Світовим банком прогнозу зростання світової економіки. В першу чергу корекції біло піддано прогнози країн, залежних від торгівельних стосунків із Росією. Прогноз для єврозони залишається незмінним. Це може свідчити, що введення ЄС санкцій проти Росії не матиме значних зворотних ефектів.
Албанія як прецедент
Надання Албанії статусу кандидата в члени ЄС грає на руку Україні. Рівень ВВП на душу населення в Албанії порівняний з українським, що спростовує аргумент, ніби що Київ економічно неготовий до отримання такого статусу.
Зона вільної торгівлі – що загрожує аграріям
Уряд вже анонсував початок переговорів з Євросоюзом щодо збільшення обсягів тарифних квот по сільськогосподарській продукції. Щоправда в озвученому переліку немає найбільш проблемних для аграріїв позицій: по зерну та м’ясу птиці. Натомість в МінАПК збираються переглядати квоти по позиціям, де експорт з України в ЄС майже відсутній.
Євроінтеграція як шанс: нові тренди громадської думки
Ставлення суспільства до євроінтеграції вперше вирівнялося –європейський напрямок підтримують майже рівним чином і молодь, і старші люди, за винятком пенсіонерів.... Події останніх місяців та пряма агресія Росії виявилися чи не найкращим аргументом на користь європейського вибору для людей старшого віку.
Енергетичні зобов'язання України – стан та перспективи
Уже більше ніж три роки Україна є членом Енергетичного Співтовариства. Багато для того, щоб розпочати глибокі реформи в секторі, і мало для того, щоб повноцінно інтегрувати свій ринок у ринок європейський. Але ми не виконали навіть першу частину
Гучні "жертви" виборів до Європарламенту
До Європарламенту не пройшли лобісти України, Павел Коваль і Павел Залевськи, як і багато інших старожилів законодавчої гілки влади ЄС. Дехто з них вже заявили, що все одно не полишать політику.
Від євроімітації до євроінтеграції
Прозвучали заяви про створення міфічного європейського "урядового офісу", і про призначення заступників міністрів, відповідальних за євроінтеграцію. Але є приклад, як це відбуватиметься - вже призначений відповідальний за ЄС перший заступник голови Мін'юсту, у якого, як виявилось, відсутній досвід у сфері європейської інтеграції!
ЄК схвалила приєднання Литви до єврозони, відкинувши інших претендентів
Сьогодні Європейська комісія оприлюднила "Звіт про відповідність-2014", який оцінює готовність восьми держав-членів ЄС приєднатися до єдиної валюти. Ці країни домоглися різного прогресу на шляху до запровадження євро. Однак лише Литва виділяється з цієї групи, оскільки саме вона відповідає критеріям зближення з єврозоною.
Візи третього сорту
Вже після агресії РФ багато країн ЄС помітно лібералізували свою візову політику для громадян Росії. У той час як українці продовжують "платити ціну" і відчувати себе людьми третього сорту. У Росії, зібравши мінімальний пакет документів, ви можете бути впевнені - мінімум річна віза вас у вас в кишені. А якщо ви вирішите відвідати виступ на Arena di Verona - чекайте трирічної безкоштовної візи. Але ці пільги - тільки для росіян. Не для українців.
Нова Європейська комісія: хто буде новим президентом і які пріоритети він визначить?
ЄС мабуть ніколи не стикався з такими великими викликами. Хронічно низькі темпи економічного зростання, криза євро далеко не вирішена. Все це підриває і без цього хитку стабільність і дає можливість "анархістським партіям" (євроскептикам) здобути 20% місць під час "євровиборів". На тлі агресії з боку Росії підсилення євроскептичних настроїв можуть призвести до того, що Британія перегляне свою прописку в ЄС.
Редакційні принципи "Європейської правди"
ЄС стоїть пліч-о-пліч з тими, хто бореться за європейські цінності
Жахливий досвід Другої світової війни змусив європейські країни відійти від агресивного змагання між націями і започаткувати процес інтеграції та співпраці, що є дієвим засобом проти війни і проти неповаги до людських життів.
Бізнес шукає на захист: коли в Україні з'явиться бізнес-омбудсмен и хто обійме цю посаду
Цього тижня Кабмін та ЄБРР підписали меморандум, що передбачає створення інституту бізнес-омбудсмена. Такий механізм не є європейською практикою, але ЄБРР нагадує про успішність реалізації аналогічного проекту в Росії. Експерти ж наголошують: така форма захисту бізнесу потрібна в авторитарних державах, а Україні варто зосередитися на становленні системи правосуддя. (рос)
Не так, як у людей
Порівняння офіційної статистики Єврокомісії щодо видачі шенгенських від для громадян України, а також громадян інших країн виявило несподівані тенденції. Не менш цікавим стало порівняння цих даних з результатами незалежного моніторингу (російська версія)
Неприємна асоціація
Те, що відбувається з церемонією підписання угоди зараз, не може не викликати подив. Євросоюз наполегливо знижує важливість цієї події. Раз за разом ми чуємо з Брюсселю заяви про те, що 21 березня угода буде "недопідписана".