Статті

Дипломатична люстрація. Зелене світло "сірому кардиналу" МЗС?
Руслан Демченко, який був уособленням режиму Януковича у МЗС, не зник з небосхилу. Дипломат атакував Порошенка дзвінками та sms, у яких пропонував послуги і, зрештою, став радником президента... Якщо ж президент захоче сховати від люстрації свого "соратника по-новому", то може призначити його, приміром, послом до Росії.
Друзі Росії готують удар у відповідь
"Втома від української кризи" і "треба ж якось домовлятися, навіть з Росією Путіна" – ось ключові думки, які почули присутні на "українських дебатах" в Страсбурзі. Наразі ніхто не може сказати, чи набралася би в залі половина "втомлених європейців" у разі, якби голосування відбулося вже поточного тижня...
Баррозу публічно відповів Путіну. Текст листа голови Єврокомісії
Жозе Мануел Баррозу: "Угода про асоціацію залишається двосторонньою, і згідно з нормами міжнародного законодавства будь-які зміни до неї можуть вноситися лише на запит однієї зі сторін".
Побиття по-страсбурзьки. "Антифашистська поразка" Росії
Росія планувала змінити розклад сил у Страсбурзі, вийти з глухої оборони і, за щасливого збігу обставин, перейти в дипломатичний наступ. Але – не судилося. Обговорення та голосування завершилося відвертим провалом Кремля. Втім, це лише тактична, а не стратегічна поразка. Росія вже готує всі сили, щоби добитися відновлення права голосу на січневій сесії асамблеї...
Захист із ускладненнями. Cпроба протидії російським субсидіям
Україна вперше вирішила захистити своїх виробників шляхом антисубсидиційного розслідування. Це досить складний метод захисту ринку, використання якого вимагає чіткого дотримання всіх вимог угод СОТ. В іншому випадку спроби захистити вітчизняних виробників можуть призвести до ще однієї суперечки в рамках процедури з врегулювання спорів СОТ.
ЗВТ між ЄС та Україною офіційно відкладено. Текст рішення
Рада ЄС із загальних питань офіційно прийняла рішення перенести на 2015 рік початок виконання Зони вільної торгвілі Україна-ЄС, яка є частиною Угоди про асоціацію. Документі підкреслює, що ініціювати зміни до Угоди в перехідний період можуть лише Україна та ЄС - і ажніяк не Росія
"Глибока занепокоєність" німецького бізнесу
Західні інвестори неоднозначно відреагували на перенесення вступу в силу економічної частини Угоди про асоціацію України та ЄС. Вони не знають, чого очікувати від зусиль українського уряду. Спроби влади адміністративно вплинути на курсу гривні можуть повністю "обнулити" інвестування. А деякі інвестиції зірвалися саме через тристоронню домовленість із Росією.
Торгівля без війни. Підсумки двох місяців ЗВТ з Євросоюзом
Попри поширену думку про те, що українські виробники "не готові до торгівлі з Європою", практика доводить зворотнє. В гривнях експорт зріс приблизно вдвічі порівняно з 2013 роком!.. Зрозуміло, що нині, в період війни, промислова статистика Донбасу буде геть не такою "красивою"...
Зовнішня торгівля в розрізі регіонів: Євросоюз виграв на Донбасі
Дія автономних преференцій ЄС та обмежень на російському ринку змінила структуру українського експорту. Частка європейського експорту тепер переважає навіть у статистиці Донецької, Луганської та Одеської областей, які донедавна вважалися цілковито залежними від російського ринку. Виправлено дані по Херсонській області.
Комісію Юнкера можуть заблокувати через проблемних комісарів
П'ятеро комісарів, номіновані від Словенії, Великої Британії, Іспанії, Угорщини та Мальти, є найбільш "уразливими" до питань європарламентарів з огляду на свої політичні погляди, а також невідповідність тим посадам, на які їх призначили. Через це комісію Юнкера можуть заблокувати в цілому.
Кінець епохи Сікорського
Навіть з оглядкою на "тимчасовий характер" деякі нові призначення викликають подив. Перш за все, йдеться про нового міністра закордонних справ. Він ніколи не вчив англійської, дипломатичний досвід у нього також відсутній.... Схоже, зовнішньополітичний вимір не цікавить нового прем'єра, яка не приховує, що допомога Україні не є для неї пріоритетом.
Росія гальмує економічне відновлення Європи
«Крім сільськогосподарських компаній, які великою мірою залежать від експорту в Росію, можуть серйозно постраждати і транспортні, що доставляють товари з європейських країн у Росію», - підрахували в ЄБРР. Втім, вплив російських санкцій все ж має локальний характер. Тому банк покращив прогнози росту економіки більшості східноєвропейських країн.
Євродепутати, що голосували проти асоціації з Україною. Список
Проти асоціації з Україною проголосувала більше третини французьких європарламентарів (всього їх 74), третина британців (всього - 73) та більше половини греків (всього 21). Водночас, варто зазначити, що більшість євродепутатів, що проголосували проти ратифікації угоди представляють крайні "ліві" та "праві" сили.
Як виконати Угоду? Вимога №5: Державні закупівлі. Забезпечення прозорості. Інфографіка
Ринок держзакупівель в ЄС (відповідно до встановлених норм) становить приблизно 500 млрд євро та є одним з найбільш ефективних та прозорих у світі. Обсяг українського ринку також шалений за обсягом – приблизно 400 млрд грн. Однак він залишається непрозорим та складним навіть для національних підприємств.
"Відкладена" асоціація. Приховані деталі
Відсутність інформації породжує підозру. Тому звинувачення, які лунають на адресу Порошенка, є досить зрозумілими... "Перемир’я" з Росією триватиме не надто довго. Воно здатне протриматися до кінця 2015 року ЛИШЕ у випадку, якщо влада відмовиться виконувати свої зобов’язання в рамках асоціації, тобто піде шляхом Януковича...
Ялтинська Європейська Сім’я
"Я думаю, що Україні ми можемо також запропонувати любов! Саме Україні – можемо. І повинні!" – переконував Баррозу себе і зібрання. Схоже, цього вечора він мав особливе бажання сподобатися представникам української ділової та експертної еліти... В це складно повірити, але навіть президент Єврокомісії в п’ятницю по обіді ще не знав про домовленість у трикутнику Україна-Росія-ЄС...
Санкції ЄС: необхідні, ефективні та своєчасні
Міністр Великої Британії у справах Європи: ЄС було нелегко здійснити цей крок. Але ми не можемо лишатися осторонь, коли президент Путін брутально порушує міжнародне право та права суверенної сусідньої держави. Ми не можемо ігнорувати смерті та руйнування, до яких призвели дії Росії на нашому спільному континенті.
Недружня Єврокомісія. Що чекає на Україну?
Італія та Австрія – дві з трьох країн, які цього тижня активно блокували санкції про ти Росії. Тепер представники цих держав опікуватимуться Україною. Хто з гравців переможе зараз, наразі невідомо. За нового "розкладу" це вже не так важливо.... Щоправда, влада комісарів – далеко не безмежна.
Таємна зброя таємної країни
В четвер ввечері Петро Порошенко оголосив про постачання в Україну високоточного озброєння. Але за два дні саміту жоден західний лідер не підтвердив цю інформацію… «Якби Порошенко звернувся до мене з проханням про постачання в Україну зброї, моєю відповіддю було би «так». Але він мене про це так і не попросив», - наводять джерела слова президента Польщі...
Інвестиційна контрпропаганда
«Багато інвесторів очікують листопада-грудня. Тоді в Україні пройдуть парламентські вибори, сформується новий уряд, а також можна очікувати ясності із ситуацією на сході країни. Саме тоді можна очікувати і початку інвестування. Однак це не означає, що уряд має просто чекати на них. У нього є час покращити інвестиційну привабливість України, здійснюючи необхідні реформи».
Придушення санкціями
Санкції ЄС лише спершу виглядають несерйозними. Євросоюз поки намагається обходити обмеження, що матимуть миттєвий руйнівний ефект. Та навіть ті кроки, що заплановано ухвалити 5 вересня, з часом стануть відчутними для всіх росіян. Адже за нинішніх умов, коли резерви ЦБР стрімко тануть, Росія буде позбавлена можливості вийти на зовнішній позиковий ринок. А це суттєво посилює ризики девальвації рубля.
Європейська рада зі східним акцентом
57-річний Дональд Туск не дуже добре говорить англійською. У світі його знають набагато гірше, ніж главу МЗС Польщі Радослава Сікорського. Однак саме до Туска перейде пост голови Європейської ради - найвищого політичного органу Євросоюзу... Обійняти цю посаду його особисто вмовляли Ромпей, Меркель і Юнкер... Завдання Туска - "врівноважити" італійку Федеріку Могеріні на посаді верховного представника ЄС із зовнішньої політики.
Платіжний баланс липня. Перший привіт від інвесторів
Україні поки вдається уникати масового відтоку валюти з країни, навіть незважаючи на різке падіння економіки. За даними Нацбанку, відтік валюти в липні склав лише $263 млн, зменшившись за місяць втричі. Вперше у нинішньому році був помітний значний приток іноземних інвестицій. Також НБУ фіксує збільшення експорту в усіх продуктових групах, щодо яких діють автономні преференції ЄС.
Рішення Саміту ЄС щодо України. Повний текст
...З документу щезли фрази про те, що ЄС вітає мінську зустріч та двосторонні переговори Порошенко-Путін. Схоже, Євросоюз зрозумів: ці консультації не мали жодної практичної користі... Додано фразу про звільнення заручників, захоплених терористами, та в'язнів, які утримуються в РФ.
Лукашенко між двох вогнів
Після декількох місяців бойкоту в Мінську прийшло розуміння: білоруси повинні триматися за український ринок... Тим не менш, ситуація в Україні грає на руку Лукашенко. Порівняно з Володимиром Путіним він вже не виглядає "останнім диктатором Європи"... Справжнім клондайком стало для Білорусі російське продуктове ембарго.
Як Яценюк і Хоменко прикрилися Євросоюзом
Вносячи в парламент законопроект про створення Служби фінансових розслідувань, податківці і прем'єр заявляли, що на створенні СФР наполягає Євросоюз. Насправді, все рівно навпаки. Представники ЄС виступили проти проекту, але українська влада цей факт ретельно приховує.
Євроінтеграція по-кабмінівськи: конкурс без конкурсу
Значна частина членів Кабміну чудово знала: відбір "європейських" заступників у їхніх міністерствах складно назвати "чесним і неупередженим"... Конкурс було проведено, але подекуди заступниками зрештою стали не його переможці, а помічники чи друзі міністра... Та, на щастя, можна констатувати, що в низці міністерств "єврозаступниками" стали дійсно фахові люди.
Мінський формат. Розвідка самітом
Дійти компромісу у форматі сімки – майже неможливо. Тому схоже, що Київ навіть не ставить собі це за мету. Джерела свідчать, що в адміністрації Порошенка і не планують підписання чогось вагомого... "Відповіді Росії мають прозвучати при свідках. А тут свідків буде достатньо", - пояснив посадовець... Але не варто недооцінювати якість роботи російської дипломатії. Там також приготувалися до контратак.
Зустріч у Мінську - це черговий ляпас Путіна світу
Схоже, що і ми, і європейці, йдучи на переговори з керівництвом Митного союзу щодо Угоди, по суті, йдемо на поводу у забаганок пана Путіна... В умовах, коли Росією ведуться військові дії на знищення проти України, говорити про другорядні (хоча й безперечно важливі) речі - такі як торгівля, енергетика тощо - це взагалі ознака поганого смаку.
Промисловість військового часу
Бойові дії на сході призвели до різкого поглиблення кризи в українській промисловості. Зараз вона знаходиться у своєрідному шпагаті – позитивний ефект від відкриття європейського ринку буде відчутний лише із значним лагом, тоді як негативні наслідки україно-російських стосунків помітні вже зараз.
Агресія Кремля. Економічні мотиви Путіна
Позиція Кремля є незмінною – йому потрібен конфлікт, що тліє і не є законсервованим... Україні потрібно зрозуміти, що один із основних торговельних партнерів - не тільки військовий агресор, але його економіка сама по собі продукує рецесію та депресію. Україні потрібні швидкі кроки з модернізації внутрішніх справ та переорієнтації на більш динамічний ринок Євросоюзом.
Російський бойкот: овочева дієта для Євросоюзу
Російські санкції зачепили нехай невелику, але дуже впливову групу європейського бізнесу - сільгоспвиробників. У Єврокомісії пам'ятають про багатотисячні мітинги фермерів, які протестували 2008 року проти зниження дотацій галузі та паралізували дороги в столиці ЄС... Втім, на щастя, у європейських експортерів немає злості на Україну. Бізнес чітко усвідомлює, хто є винуватцем їхніх проблем.