США намагаються налагодити відносини між Катаром та Саудівською Аравією - ЗМІ

Вівторок, 6 червня 2017, 10:12

Сполучені Штати будуть намагатися спокійно налагодити відносини між Саудівською Аравією і Катаром, оскільки маленька держава в Перській затоці є занадто важлива для військових і дипломатичних інтересів США, щоб бути ізольованою.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на нинішніх та колишніх посадових осіб в адміністрації США.

За словами чиновників, посадові особи США були приголомшені рішенням Саудівської Аравії про розрив дипломатичних відносин з Катаром в узгодженому русі з Єгиптом, Бахрейном і Об'єднаними Арабськими Еміратами.

Агентство відзначає, що Вашингтон має багато причин, щоб налагодити відносини в регіоні.

Катар є господарем найбільшої повітряної бази США на Близькому Сході в Аль Удейд - плацдарм для ударів під керівництвом США по ІДІЛ. Як відомо, Трамп визначив перемогу над ІДІЛ як один із пріоритетів на час свого президентства.

У Білому домі напередодні заявили, що будуть працювати в напрямку в деескалації напруженості в Перській затоці.

Раніше повідомлялося, що Катар виплатив до мільярда доларів викупу за викрадених в Іраку 26 членів королівської сім'ї та захоплених військових.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн розірвали дипломатичні зв'язки з Катаром.

Країни також оголосили про закриття транспортних зв'язків з Катаром і дали катарським гостям і жителям міст два тижні, щоб виїхати.

Пізніше до них приєдналися Лівія та Ємен.

Причиною таких заходів стало звинувачення влади Катару у підтримці терористичної діяльності, в тому числі "Аль-Каїди" та "Ісламської держави".

Катар заперечує звинувачення щодо підтримки терористичних груп, та заявляє, що блокада сусідніх держав базується на безпідставних твердженнях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: