Вибори у Британії: правляча партія офіційно втратила більшість в парламенті

П'ятниця, 9 червня 2017, 08:20

Консерватори не змогли отримати абсолютну більшість у парламенті, Британію очікує так званий підвішений парламент.

Згідно з останніми даними, після оголошення результатів 635 округів із 650, консерватори отримують 308 депутатських місць (станом на 8.20 ранку за київським часом), втративши 11.

Навіть якщо консерватори отримають перемогу на виборчих округах, які ще залишилися, то вони все одно не зможуть набрати 326 місць, необхідних для формування уряду більшості.

На 28 мандатів збільшується фракція лейбористів – до 259.

Ліберальні демократи –  отримують наразі 12 мандатів, що на 5 більше, ніж зараз.

Шотландська національна партія втрачає 21 депутатське місце та отримує 34 мандати.

Натомість UKIP (Партія незалежності Великої Британії) – ключовий натхненних референдуму про вихід зі складу ЄС, наразі втрачає свого єдиного представника у парламенті.

Зазначимо, що так звані підвішені парламенти, коли жодна з партій не отримує більшості в Палаті громад, рідко трапляються у країні (у 1974 та 2010 роках). 

У такому випадку є два варіанти розвитку подій.

Перший - переговори між лідерами партій і їх командами в спробі сформувати новий коаліційний уряд, щоб хтось із лідерів двох головних партій - Тереза Мей або Джеремі Корбін - став прем'єр-міністром та зайняв резиденцію на Даунінг-стріт, 10.

Другий варіант - це коли лідер однієї з партій може спробувати стати на чолі уряду меншості, не вступаючи ні в які принципові угоди з іншими партіями, натомість намагаючись заручитися їх підтримкою при голосуванні по кожному конкретному законопроекту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.