МЗС вирішило, як діяти в дипломатичному скандалі України та Сербії – джерела

Середа, 8 листопада 2017, 13:53

Українське Міністерство закордонних справ не відкликатиме посла України в Сербії Олександра Александровича у зв'язку з дипломатичним скандалом, оскільки підтримує позицію свого посла.

Про це повідомляється у статті на сайті Європейської Правди "Посла ніхто не покарає: як діятиме МЗС на хвилі українсько-сербського скандалу".

За даними джерел ЄвроПравди, Александровича не каратимуть за його дії. 

Окрім того, в Києві він отримав повну підтримку своєї позиції – і офіційно, і під час закритих дискусій.

Причому від перших днів скандалу ЄвроПравда отримувала від джерел у дипломатичних колах, сигнали про те, що посол має підтримку МЗС, бо говорив правду. 

"Ми знаємо, що дехто неправильно сприйняв сигнал про виклик Александровича до Києва. Виклик на консультації не означає, що посла відкликають", – наголосило одне джерело.

Повідомляється, що після проведених консультацій в МЗС, український посол повернеться до Белграда і продовжить роботу.

Єдине, що не схвалюють в МЗС, - це занадто жорсткий тон під час інтерв'ю. Повідомляється, що посол отримав від міністра доручення "уникати різких висловлювань".

Також повідомляється, що серби вже отримали публічний сигнал від України про те, що його вимоги – це не його самодіяльність.

"Сербські найманці на Донбасі, точніше, відсутність реакції Белграда на них – не єдине наше зауваження до сербських партнерів. Чому ми у косовському питанні чітко, не відступаючи ані на крок, дотримуємося принципу цілісності Сербії, але не бачимо від сербів схожого ставлення до України? Делегації з Сербії регулярно їздять в окупований Крим, в тому числі депутати з правлячої партії, з партії президента", – розповів ЄП один з дипломатів, якому відомо про зміст консультацій між послом і міністром.

Нагадаємо, рівно тиждень тому видання Balkan Insight опублікувало доволі жорстке інтерв’ю посла України в Сербії Олександра Александровича, у якому він заявив, що Росія використовує Сербію для дестабілізації Західних Балкан, ця країна є інструментом для знищення Європи.

Вже наступного дня МЗС Сербії пригрозило оголосити дипломата персоною нон грата, а проросійська опозиція закликала негайно вислати його з країни.

Ще за день українське МЗС викликало посла до Києва для консультацій, а у вівторок, 7 листопада, ці консультації нарешті відбулися.

Детальніше про дипломатичний скандал читайте у статті на сайті ЄвроПравди: "Посла ніхто не покарає: як діятиме МЗС на хвилі українсько-сербського скандалу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: