Смертный приговор британцам в Донецке, 240 танков из Польши, новое число беженцев в ЕС: новости

Дайджест
Четверг, 9 июня 2022, 21:59

На Заході вважають, що в Україні загинуло до 20 тисяч росіян; генсек Ради Європи засудила "смертні вироки" іноземним добровольцям в окупованому Донецьку; РФ активізувала зусилля у просуванні на південь від Ізюма; США вже надали Україні $1 млрд прямої підтримки, а Польща надала зброї на $2 млрд; проєкт висновку щодо заявок на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії розглянуть 17 червня; три країни ЄС виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство; США ввели нові інвестиційні обмеження щодо РФ; у Кремлі заявляють, що "недружні країни", які ще отримують газ, платять за вимогами РФ; США відправили чергову партію гаубиць M777 Україні; за даними ООН, у Європі перебувають 4,8 мільйона українських біженців; біля берегів Швеції помітили таємничу пляму, яка згодом зникла.

Більше важливих і цікавих новин 9 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Смертний вирок для британців, Дуда про переговори з Путіним

Триває 106 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Посадовець однієї з країн Заходу на умовах анонімності розповів у коментарі The Guardian, що кількість російських військових, що загинули у війні Росії проти України, становить від 15 до 20 тисяч людей.

Уряд Великої Британії "глибоко занепокоєний" повідомленнями російських державних ЗМІ про смертний вирок для двох військовополонених британців, винесений так званим судом у Донецьку, та працюватиме над їхнім звільненням.

Речник британського уряду зазначив, що відповідно до Женевської конвенції військовополонені мають право на комбатантський імунітет і не повинні притягуватися до кримінальної відповідальності за участь у військових діях.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила смертні вироки псевдосуду в окупованому Донецьку щодо добровольців з Британії і Марокко, які воювали за Україну в лавах підрозділів ЗСУ.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс засудила "засудження до смертної кари" британців Ейдена Асліна та Шона Піннера в так званому суді в окупованому Донецьку.

Вона додала, що суд над громадянами Британії маріонетковий не має ніякої легітимності. 

Глава британського МЗС додала, що думками перебуває із сім’ями незаконно затриманих британців і продовжуватиме робити все можливе, щоб підтримувати їх.

Міністерство закордонних справ України також заявило, що "суд" над громадянами Великої Британії в окупованому Донецьку є нікчемним і має пропагандистський характер.

Британська розвідка помітила активізацію зусиль РФ у просуванні на південь від Ізюма.

Розвідка Британії нагадує, що просування Росії на Ізюмській осі зупинилося з квітня після того, як українські сили добре використали місцевість, щоб уповільнити просування російських сил.

Зазначається, що Росія, ймовірно, намагалася відновити Східну групу військ після того, як вона зазнала дуже великих втрат під час невдалого наступу на Київ, але її підрозділи, ймовірно, залишаються недостатніми.

Тим часом, президент Польщі Анджей Дуда не бачить підстав вести переговори з російським лідером Владіміром Путіним і вважає, що західні лідери дарма витрачають час.

Допомога Україні

Посол США в Україні Бріджет Брінк повідомила, що Сполучені Штати надали Україні один мільярд доларів прямої підтримки для зміцнення економіки, ще 7,5 мільярда доларів будуть надані пізніше.

Євросоюз виділить 20 млн євро на підтримку українських інноваторів.

Нова ініціатива підтримає щонайменше 200 українських глибокотехнологічних стартапів на суму до 60 000 євро кожен. Крім того, EIC запропонує нефінансову підтримку, таку як бізнес-консультації та пошук партнерів.

Крім того, ЄС виділить додаткові 205 млн євро на гуманітарну допомогу для України.

Німеччина надасть Україні до 3,5 млн євро на техніку для ремонту електромережі.

Сербія виділить 3 млн євро на допомогу дітям і біженцям з України.

Польща дозволить школярам з України скласти в себе випускні іспити.

Сейм Литви схвалив резолюцію з обіцянкою підтримувати Україну до перемоги.

Україна очікує заробити 1,5 млрд євро на експорті електроенергії до ЄС до кінця року.

Україна готова взаємно скасувати мита на товари з ЄС.

Щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС

В Єврокомісії заявили, що колегія скоріше за все розгляне проєкт висновку щодо заявок на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії 17 червня.

А саміт ЄС відбудеться 23-24 червня.

Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що три країни Європейського Союзу виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство.

Вона відмовилась уточнювати, про які саме країни йдеться, сказавши, що це може нашкодити ухваленню остаточного рішення щодо надання Україні кандидатського статусу.

Лідери фракцій Європарламенту закликали саміт ЄС надати статус кандидата Україні та Молдові.

Ненадання Україні статусу кандидата буде перемогою Путіна - ексрадниця глави дипломатії ЄС.

Колишня радниця ексглави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні та чинного топ-дипломата Жозепа Борреля Наталі Точчі вважає, що Європейський Союз повинен надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС - в іншому разі блок припуститься грубої помилки, що стане перемогою Путіна.

Нові обмеження США проти РФ, санкції проти Кирила

США ввели нові інвестиційні обмеження, які забороняють американцям купувати російські акції та облігації.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що добиватиметься включення глави Російської православної церкви патріарха Кирила в новий санкційний пакет ЄС.

Європарламент закликав змінити процедуру одностайності в ухваленні рішень ЄС щодо санкцій, а також ввести санкції проти головного грузинського олігарха Бідзіни Іванішвілі.

Міністр юстиції Латвії доручив розробити закон про конфіскацію майна РФ і Білорусі в країні.

А у Кремлі заявляють, що "недружні країни", які ще отримують газ, платять за вимогами РФ.

Наказ Путіна передбачає, що з 1 квітня так звані "недружні країни" мають здійснювати конвертацію євро чи доларів у рублі під час оплати - перераховувати кошти у "Газпромбанк", який буде купувати рублі на біржах і переводити спеціальні на рахунки імпортерів у рублях. 

Польща надала зброї на $2 млрд, нова партія гаубиць з США

Польща відправила Україні понад 240 танків та майже 100 одиниць бронетехніки у рамках допомоги для боротьби з російським вторгненням.

Загалом Польща відправила Україні зброї, за словами президента країни Анджея Дуди, на $2 млрд. 

США відправили чергову партію гаубиць M777 Україні.

Крім того, Сполучені Штати підготували план навчань українських військових використанню реактивних систем залпового вогню (РСЗВ).

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що військовий альянс зобов'язаний допомогти Україні "засобами боротьби", щоб "виграти цю війну".

Щодо українських біженців

Згідно з аналізом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, зараз у європейських країнах перебуває близько 4,8 млн біженців з України. 

Статистика також показує 2,3 мільйона перетинів кордону у зворотному напрямку, тобто з-за кордону до України. Не виключено, що цей показник зафіксував людей, які їздили туди і назад кілька разів. 

За даними УВКБ ООН, більшість українських біженців проживає в сусідній Польщі: понад 1,15 млн осіб. За оцінками, з лютого з України до Росії втекли 1,1 млн людей. 

Третьою за величиною приймаючою країною є Німеччина з 780 тисячами біженців, за нею слідують Чехія, Італія та Іспанія.

Латвія продовжила до кінця року заходи підтримки українських біженців.

А у Швеції українці отримають можливість обміняти готівкову гривню на крони.

Інше: таємнича пляма у Швеції, невдоволення Ердогана

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розкритикував переговори між Туреччиною і Росією про забезпечення експорту українського зерна Чорним морем, оскільки в них не бере участі Україна.

Такі переговори він назвав дивними. 

Тим часом, президент Реджеп Тайїп Ердоган на спільній пресконференції з президентом Венесуели Ніколасом Мадуро заявив, що Туреччина не дозволить вступити в НАТО Швеції і Фінляндії, "поки терористи присутні в їхніх парламентах".

Крім того, Ердоган невдоволений збільшенням військової присутності США в Греції.

А грецький суд, за даними Reuters, скасував рішення про арешт США іранської нафти.

Польща скасовує заборону на перебування в місцевості біля кордону з Білоруссю.

Біля берегів Швеції помітили таємничу пляму, яка згодом зникла.

ЄС закликав багатий на газ Алжир відновити угоду про співпрацю з Іспанією.

Наїзд авто на натовп у Берліні: водій мав проблеми з ментальним здоров’ям.

Це лише частина цікавих новин 9 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: