Головою МЗС Великобританії став євроскептик-торі

Вівторок, 15 липня 2014, 14:26 — Анастасія Власенко, ЄвроПравда
 

Після відставки міністра закордонних справ Великобританії Вільяма Хейга стало відомо, що на цю посаду був призначений нинішній міністр оборони країни Філіп Хеммонд.

Як повідомляє The Spectator, цей політик вже встиг заробити репутацію переконаного євроскептика. Так, він заявив, що повністю підтримає вихід Великобританії з Європейського Союзу, якщо країні не будуть повернені повноваження, котрими вона володіла до вступу в ЄС.

Подейкують, що саме євроскептичний настрой став вирішальним при виборі кандидатури наступного глави МЗС, оскільки та позиція повністю відповідає намірам прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона.

Верхівка Консервативної партії називає Філіпа Хеммонда вражаючим виконавцем, який голосував за жорстке скорочення бюджету, підготовку до виходу з Афганістану та програму резервування при Міністерстві оборони, уникнувши уваги з боку преси.

За інформацією інсайдерських джерел Daily Mirror у британських військових колах, Філіп Хеммонд повідомив армійському керівництву, що не варто вплутуватися в бойові дії в Україні, навіть якщо Москва піде на вторгнення.

На думку оглядача Daily Mirror Кріса Х'юза, таким чином британські консерватори "умивають руки" у конфлікті, вважаючи при цьому, що жертва частини України Москві не матиме серйозного значення для Великобританії.

Автор Daily Mirror вважає, що така позиція Хеммонда означає відмову Лондона від виконання угоди 1994 року, за якою Британія стала одним з гарантів безпеки України в обмін на відмову Києва від ядерної зброї.

Джерело у військовому відомстві повідомило Daily Mirror: "Це дивовижна позиція на тлі публічних висловлювань представників уряду, які хочуть, щоб Росія побоювалася стійких заходів з боку Великобританії, якщо санкції не зупинять Володимира Путіна".

За словами джерела, Хеммонд заявив військовому керівництву, зокрема начальнику генерального штабу генералу Ніку Хоутон, що Британія не в змозі взяти участь у військовій інтервенції в Україну, і "світ через це не впаде".

Міністр Хеммонд планує скоротити британську армію з 120 тис. до 80 тис. до 2020 року. Експерти вважають, що ці скорочення допомогли переконати президента Росії Путіна розглянути питання про захоплення нових земель.

Тим часом представник уряду Великобританії сказав: "Наша стратегія з військової інтервенції має чіткий і довгостроковий характер. Ми вважаємо, що ситуація в Україні повинна вирішуватися дипломатичними методами за посередництва відповідних міжнародних організацій, таких як ООН".

Торік, він домовився з Майклом Гоувом, міністром освіти, що він голосуватиме за вихід Великобританії з ЄС, якщо стосунки між країною-членом та союзом не зміняться.  

"Якщо обирати між Європейським Союзом, яким він є зараз, і виходом з нього, то я за вихід", - сказав Хеммонд.

"Я вважаю, що ми повинні знайти краще рішення, більш сприятливе для Великобританії", - додав він.

Він також був одним з чотирьох членів кабінету міністрів, які заблокували питання одностатевих шлюбів, стверджуючи, що законопроекти були занадто суперечливими.

58-річний міністр навчався в державній школі в Ессексі, а пізніше вивчав політологію та філософію в університеті Оксфорду. Незважаючи на своє відносно скромне минуле, він вважається одним з найбагатших членів уряду, завдяки своїй успішній бізнес-кар’єрі у індустрії, консалтингу, нерухомості, енергетиці.

Хоча Хеммонд так і не став найхаризматичнішим з торі, колишній бізнесмен відомий під прізвиськом "Великий Філ" у вищих колах консерваторів. 

Він брав участь у благодійному обіді керівництва торі з російськими чиновниками у 2013 році. Про цей обід британські журналісти дізналися лише нещодавно та вже встигли охрестити його "лобістським". 

Інших свідчень добрих зв'язків нового глави МЗС Великобританії з російськими урядовцями поки немає, але, як відомо, Путін вміє налагоджувати стосунки з європейськими політиками, що мають бізнес-минуле. 

У самій Великобританії лейбористи випереджають консерваторів в опитуваннях громадської думки. За даними рейтингового агентства Populis, консерваторів підтримують 34% проти 37%, що належать їхнім опонентам.

 Хейг, який пішов з посади глави МЗС, має намір зосередитися на передвиборчій кампанії, однак, як зазначає Financial Times, він збирається закінчити парламентську кар'єру після голосування. У 1997-2001 роках Хейг сам очолював партію, однак пішов, програвши лейбористам Тоні Блера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: