Швейцарська ініціатива проти мігрантів: сидіть вдома і не розмножуйтесь

Понеділок, 10 листопада 2014, 11:15 — Урс Гайзер, Swissinfo

До 2050 року населення Швейцарії може досягти 14 млн осіб, стверджують автори законодавчої ініціативи "Ecopop" ("Екопоп"), голосування щодо якої відбудеться на референдумі 30 листопада 2014 року. Назва ініціативи є комбінацією слів "екологія" і "популяція" ("населення"). На голосування винесене не лише питання введення жорсткого балансу між тими, хто приїхав до країни, і тими, хто з неї виїхав, але і встановлення ефективного контролю над народжуваністю у країнах, що розвиваються. ЄвроПравда публікує статтю швейцарського порталу Swissinfo, присвячену цій неоднозначній ініціативи.

Тема міграції не полишає в Швейцарії порядку денного. На початку цього року, 9 лютого, швейцарці вже схвалили на референдумі одну "міграційну" законодавчу ініціативу, в центрі якої - вимога ввести квоти на приплив трудової сили з країн ЄС. І ось тепер на референдум виноситься ще одна споріднена законодавча ініціатива з дещо, на перший погляд, легковажною назвою "Ecopop".

Однак нічого смішного в цьому немає, навпаки, все дуже серйозно.

Ця ініціатива, за якою стоїть група консервативно налаштованих екологів, вимагає, щоб так зване "сальдо міграції" – тобто різниця між кількістю людей, які прибули до країни, і тими, хто виїхав з неї – в середньому за три роки підвищувалося не більше ніж на 0,2% постійного населення Швейцарії. Крім того, ініціатива вимагає, щоб як мінімум 10% коштів, які Конфедерація сьогодні виділяє на проекти підтримки розвитку країн, що розвиваються, йшли на реалізацію проектів у сфері обмеження і регулювання народжуваності і планування родини.

Необхідну кількість підписів громадян (120 тис. підписів, що було навіть більше, ніж необхідні за законом 100 тис.) на свою підтримку автори ініціатори зібрали в рекордний термін – лише за кілька місяців. "Ініціатива "Ecopop" виступає не тільки за підтримку сталого розвитку і збереження високої якості життя в Швейцарії. З її допомогою ми хочемо також зменшити страждання людей в неблагополучних і менш привілейованих регіонах світу", – пояснив Алекс Ганьо (Alex Gagneux), безпартійний інженер, член ініціативного комітету, який висунув законопроект "Ecopop".

Зменшити слід

Ідеологи й автори законопроекту "Ecopop" замахнулися, насправді, на проблему фундаментального характеру – вони вимагають, щоб людство зменшило свій так званий "екологічний слід", тобто ступінь негативного впливу на середовище проживання або масштаби свого тиску (впливу) на довкілля.

В основу розрахунку цього показника покладено, як правило, оцінку площі території, необхідної для виробництва даного обсягу ресурсів і для зберігання та утилізації відходів. Розглядаючи Швейцарію як свого роду закритий "біотоп", автори ініціативи розрахували оптимальне, на їхню думку, "сальдо міграції". Однак у своїх викладках вони пішли ще далі, багато в чому справедливо вказуючи на те, що імміграція до Швейцарії – це лише завершальна стадія процесу міграції. На протилежному "кінці" міграційного ланцюжка – еміграція людей з неблагополучних країн.

Проаналізувавши ситуацію в цих державах, а також причини, з яких люди вирушають за кордон у пошуках кращої долі, автори ініціативи дійшли висновку, що в усьому винна занадто висока народжуваність, характерна для доіндустріальних патріархальних суспільств цих країн.

Тим самим автори ініціативи захотіли одним пострілом, так би мовити, вбити двох зайців: з одного боку, законодавчо закріпити жорсткий міграційний баланс у Швейцарії, а з іншого – привернути додаткову увагу до проблеми обмеження народжуваності в країнах, які найбільш активно "постачають" біженців до Європи.

Право людини

Алекс Ганьо посилається при цьому на те, що добровільне планування сім'ї було проголошено на конференції ООН у 1968 році одним з фундаментальних прав людини, звинувачуючи при цьому країни "першого світу" в жахливому егоїзмі та "відсутності співчуття до людей у країнах, що розвиваються". Сам Ганьо, який вже багато років працює незалежним консультантом в рамках низки гуманітарних проектів на користь країн "третього світу", нагадує, що, за його даними, понад 220 мільйонів жінок у всьому світу позбавлені доступу до контролю над народжуваністю і до інформації про планування сім'ї.

"Дві з п'яти вагітностей у країнах, що розвиваються, небажані", – стверджує він, критикуючи швейцарський уряд за те, що, допомагаючи країнам, що розвиваються, покращувати стандарти життя, воно нехтує питаннями контролю народжуваності. Тим не менш, від самого початку в країні сформувався широкий фронт незгодних з цією ініціативою. Провідну роль тут відіграє саме федеральний уряд Швейцарії, а також політичні партії лівоцентристського спрямування, бізнес-спільнота, профспілки, церкви і більшість благодійних організацій.

Вони єдині в тому, що ініціатива "Ecopop" розставляє неправильні акценти там, де йдеться про допомогу бідним країнам, а крім того, вона завдає шкоди як економіці Швейцарії, так і в цілому її гуманітарним традиціям.

"Ми не зможемо більше (у випадку схвалення ініціативи на референдумі) підписати жодного міжнародного договору, який суперечив би ідеї цільового резервування та спрямування на потреби контролю народжуваності 10% коштів, що виділяються для допомоги розвитку. Швейцарія винайде, таким чином, щось на зразок колоніалізму XXI століття", – говорить депутат від лібералів (FDP) Ізабель Море. Зі свого боку? Сільвія Шенкер, депутат від партії соціал-демократів (SP), аргументує тим, що дана ініціатива просто вводить людей в оману.

"Пов'язувати питання обмеження імміграції з проблематикою планування сім'ї – абсурдно. Крім того, діючи так, ми просто станемо жертвами самообману, тому що в цьому випадку ми б очікували від такого курсу результатів, домогтися яких насправді нереально", – вважає вона. Кілька членів Християнсько-демократичної народної партії Швейцарії (CVP), не обмежуючись словами, спробували навіть зібрати парламентську більшість з тим, щоб оголосити, що ця ініціатива суперечить чинному законодавству, і тим самим зняти її з голосування. Щоправда, їм це не вдалося.

І в правому, і в лівому політичному таборі знайшлися народні обранці, які в цілому поділяють, так би мовити , надзавдання цієї ініціативи, а саме її прагнення зменшити негативний екологічний вплив людини на планету. Але при цьому вони рішуче відкидають методи, які пропонується використовувати для досягнення цієї благородної мети.

Головний економіст "Economiesuisse" Рудольф Мінш вказує на те, що у зв'язку із загальним старінням населення Швейцарії країна конче потребує кваліфікованих фахівців з-за кордону, які заповнили б лакуни в структурі трудових резервів.

Виступають проти ініціативи "Ecopop" і гуманітарні організації, наприклад, авторитетне об'єднання неурядових і некомерційних організацій "Alliance Sud", яке від початку відхилило її як "безглузду". Директор "Alliance Sud" Петер Нігглі каже, що контроль народжуваності сам по собі не може вирішити проблему перенаселення планети.

"У глобальному масштабі народжуваність скорочується. Але, незважаючи на це, населення Землі продовжить зростати ще приблизно до середини XXI століття – лише тому, що якість, а отже, і тривалість життя в країнах, що розвиваються, хоча й повільно, але зростає", – стверджує Петер Нігглі. Нарешті, на своєму черговому конгресі, який відбувся у серпні 2014 року в швейцарському місті Аарау, рекомендацію відхилити ініціативу висловила і Організація швейцарців за кордоном (ASO).

Справді переконаних мало...

Табір прихильників ініціативи, таким чином, виглядає досить скромно, хоча і серед них є справжні політичні зірки, наприклад відомий політик і підприємець Томас Міндер, який прославився тим, що самостійно організував і довів до переможного фіналу законопроект, котрий суттєво зміцнив позиції акціонерів компаній в їхній конкуренції з могутніми радами директорів.

Безпартійний депутат Ради кантонів, "сенаторської" малої палати швейцарського парламенту, Томас Міндер має репутацію політика, близького до правоконсервативної Швейцарської народної партії (SVP/UDC). Він виступає на користь ініціативи як зі стратегічних, так і з тактичних міркувань. Свого часу він сам, сподіваючись на підтримку колег по палаті парламенту, висунув схожий законопроект, який мав би відігравати роль зустрічної, менш жорсткої контрпропозиції до ініціативи "Ecopop".

Сенатори, однак, цей законопроект провалили, тому тепер, дуже розчарований, Міндер закликає з протестних міркувань голосувати за ініціативу.

"Я не довіряю парламенту і Федеральній раді в тому, що стосується заходів, яких вони вживають у сфері обмеження масової імміграції", – вказує Міндер, підкреслюючи, що приплив робочих кадрів з-за кордону загрожує трудовим перспективам самих швейцарців, а також усій сфері соціального страхування держави.

За словами Міндера, виборці очікують від влади 40-відсоткового зниження обсягів імміграції після висловленої на референдумі 9 лютого 2014 року згоди народу з ініціативою про введення квот на приплив кадрів із країн ЄС. Але чи буде ця мета досягнута? Томас Міндер має сумніви.

Нагадаємо, що уряд Швейцарії зараз розробляє законодавчі поправки з метою реалізації цього народного вотуму у період до 2017 року, що вже призвело до напруженості у стосунках з Євросоюзом. Ми попросили прокоментувати свою позицію і депутата Національної ради (великої палати федерального парламенту) від партії "народовців" Лукаса Реймана (Lukas Reimann), що активно підтримує ініціативу "Ecopop", але він визнав за краще промовчати.

Зростання населення

Об'єднання "Ecopop" ("Ecologie et Population") було засновано в 1970-ті роки активістами-екологами і вченими з метою привернути увагу громадськості до проблеми зростання населення і на питання, пов'язані з негативним впливом людини на довкілля. Натхненна знаменитою доповіддю "Межі зростання" всесвітньо відомого "Римського клубу", швейцарська група лобістів у 1980-1990-х роках почала активно виступати проти планів уряду почати пускати в країну більше мігрантів, так і проти ксенофобської антиміграційної політики відомої тоді правої партії "Національна дія" ("Partei Nationale Aktion").

Нещодавно члени об'єднання "Ecopop" ще раз спеціально виступили з роз'ясненнями своєї чіткої позиції щодо неприйняття будь-яких форм ксенофобії та расизму, підкресливши, що їхня мета полягає тільки у стабілізації чисельності населення Швейцарії, що перетнула нещодавно психологічно важливу позначку у 8 мільйонів.

Швейцарія сьогодні належить до однієї з найбільш густонаселених країн Європи, стверджують вони, і якщо не вжити належних заходів, то до 2025 року вона налічуватиме понад 10 мільйонів мешканців, а до 2050 року – і всі 13 мільйонів.

Об'єднання "Ecopop" співпрацює з організаціями-однодумницями з десяти країн світу та Європи, що також виступають за обмеження імміграції з екологічних причин. Майбутнє голосування стане першим в Швейцарії прикладом вдалої спроби організувати і довести до референдуму народну законодавчу ініціативу такого формату і такого неоднозначного змісту.

Останнє слово, однак, залишається за народом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.