Як спланувати приватний будинок

Вівторок, 7 липня 2015, 09:00 — Дмитро Вербицький

При будівництві дому своєї мрії кожна сім'я натикається на низку поширених питань, знання відповіді на які є основою для комфортного та щасливого життя в майбутньому будинку. В даній публікації ми, враховуючи багаторічний досвід приватного будівництва, відповімо на наступні питання:

1. Як вибрати місце на ділянці для будівництва будинку?

2. Як вибрати матеріали для будівництва приватного будинку?

3. Як спланувати приміщення в приватному будинку

Отже, починаємо…

1. Як вибрати місце на ділянці для будівництва дому

 

Будь-яке будівництво будинку починається з вибору найбільш підходящого для нього місця. Якщо місце для домівки не регламентовано, наприклад, планом забудови котеджного селища, господарі повинні враховувати кілька факторів. По-перше, сторони світу. Житлові кімнати, а також ті, в яких Ви маєте намір проводити найбільше часу в другій половині дня, бажано розташувати на сході або південному сході. Це дозволить створити в них затишне природне освітлення протягом дня і зробить їх теплими. У приміщеннях, які виходять на захід, сонце буде з'являтися після обіду, а влітку разом з ним буде стояти і спека. Сходи, комори і сан вузли бажано планувати на північну сторону. Якщо в будинку Ви плануєте зробити терасу або великий балкон, рекомендуємо розташувати їх на півдні або південному сході. Це забезпечить Вас прохолодою в літні місяці та позбавить від прямого сонячного світла.

Слід враховувати і розу вітрів. З вітряної сторони краще розташувати менше вікон. Це зробить Ваш будинок тепліше. Терасу і балкони краще робити там, де вітру менше.

Якщо рельєф ділянки має нерівності, будуйте будинок на височині. У низинних місцях буде накопичуватися волога, а в період паводків вони можуть підтоплюватися.

Допомогти з вибором оптимального місця для будинку може простий схематичний малюнок ділянки з розташуванням на ньому всіх наявних об'єктів - існуючі будівлі, дерева, лінії електропередач або інші комунікації. На малюнку можна позначити сторони світу, розу вітрів, відзначити пляму забудови, відвести місце для паркування автомобіля, зони відпочинку та іншого.

2. Як вибрати матеріал для будівництва приватного будинку

 

Раніше, коли джерела тепла в будинку, такі як газ і електроенергія, коштували недорого, популярним було зведення великих "кам'яних" будинків-фортець. Зараз же ця тенденція давно не в моді. Адже дома з "каменю" вимагають від своїх власників значних вкладень в якості комунальних платежів та експлуатаційних витрат.

Останні роки сім'ї все частіше звертають увагу на енергоефективність майбутнього будинку. І тут на перше місце виходить будівництво з SIP панелей. Такі будинки мають високі теплозберігаючі властивості, що дозволяє взимку зберігати в будинку тепло, а влітку прохолоду. Вони швидко монтуються і не дають усадки, тому збудувати будинок із СІП панелей під ключ можна в термін близько 3 місяців. А ціна будівництва значно вигідніше аналогічних з блоків і цегли.

Взимку при мінусових температурах в будь-якому будинку потрібно підтримувати тепло, щоб не лопнули труби всередині будівлі. Дім із СІП панелей втрачає в середньому 1 градус за Цельсієм на добу при сильних морозах. Тому, якщо Вам потрібно буде поїхати на якийсь час, не турбуйтесь, будинок збереже тепло до Вашого прибуття.

3. Як спланувати проект приватного будинку

 

Визначте, які кімнати повинні обов'язково бути в домі? Яка кількість спалень Вам потрібно? Чи хочете Ви окрему кухню, чи об'єднану з вітальнею? Останнім часом популярністю користуються кухні-студії. Але, вирішіть для себе, чи хочете Ви чути запах їжі що готується, під час перегляду телевізора. Не забудьте тех. приміщення для зберігання інструментів та автомобільної гуми. А також передбачте котельню, якщо така знадобиться для опалення будинку.

Якщо в домі планують жити літні люди, рекомендуємо передбачити їм кімнату на першому поверсі, щоб позбавити їх постійної необхідності ходити по сходах.

Туалет бажано розташувати на кожному поверсі. Ванна обов'язково повинна бути на другому, а якщо площа дозволяє, то й на першому поверсі. І, звичайно ж, краще робити санвузли роздільними.

Оптимальний розмір спальні для дорослих 15-20 кв.м., а для дитини - 12-15 кв.м. Найчастіше люди міряють кімнати квартир, щоб зрозуміти, чи підходить їм ця площа чи ні. І це дуже допомагає.

Поширена помилка сімей, які жили в квартирі і планують приватний будинок - "коридорна система". Від коридорів потрібно намагатися відійти, так як вони з'їдають корисну площу і роблять з потенційно просторих будинків лабіринт.

За основу свого майбутнього будинку Ви можете взяти безкоштовний проект приватного будинку і далі внести в нього якісь зміни згідно Вашим вимогам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.