Як працюватиме нова система дозволів на в'їзд до Шенгену: роз'яснення Єврокомісії

Середа, 16 листопада 2016, 14:44 — Європейська комісія
Фото telegraph.co.uk

Сьогодні в Брюсселі Європейська комісія оприлюднила свої пропозиції щодо майбутньої Європейської інформаційної системи авторизації подорожей (ETIAS). Вона стосується громадян тих країн, які мають безвізовий в'їзд до ЄС. Сподіваємося, незабаром серед таких будуть і українці.

Як саме треба буде подавати заявки на авторизацію подорожі через ETIAS, як відбуватиметься оплата, що робити в разі відмови – про це та інше можна прочитати нижче. "Європейська правда" переклала українською скорочений текст відповідних роз'яснень Єврокомісії.

З досить великого документа ми вибрали лише те, що є важливим та цікавим для потенційних українських користувачів системи. У найближчі години ми опублікуємо також статтю про те, як цей режим діятиме на практиці.

Що таке Європейська інформаційна система авторизації подорожей (ETIAS)?

Насамперед, авторизація подорожі системою ETIAS не є видачею візи. Як і раніше, громадяни "безвізових" країн матимуть змогу подорожувати до Шенгенської зони без віз, але від них вимагатиметься обов’язкова авторизація через цю систему перед здійсненням подорожі.

ETIAS буде автоматичною системою. Її завданням є ідентифікація будь-яких ризиків, що можуть нести відвідувачі з третіх "безвізових" країн, які їдуть до Шенгенської зони.

Для видачі авторизації на подорож або відхилення заявки система проводитиме відповідні перевірки.

Хоча фінальне рішення щодо надання чи відхилення в’їзду завжди ухвалюватимуть національні прикордонні органи на зовнішніх кордонах Шенгенської зони, попередня верифікація полегшить перевірку на кордоні та забезпечить скоординовану  оцінку ризиків від громадян "безвізових" країн. Як наслідок, це суттєво зменшить кількість відмов у в’їзді на кордоні.

 Коли ETIAS запрацює?

Очікується, що система почне працювати з 1 січня 2020 року.

Її розробка буде залежати та грунтуватися на створенні Системи контролю в’їзду-виїзду (EES), раніше запропонованої Єврокомісією, яка зараз є предметом переговорів між Європарламентом та Радою ЄС. Очікується, що вона також почне діяти 1 січня 2020 року.

 Що саме доведеться робити тим,
хто збирається у подорож до Шенгенської зони?

Громадяни з "безвізових" країн повинні будуть подати он-лайн заявку через веб-сайт ETIAS або через мобільний додаток на телефоні. Заповнення заявки забиратиме не більше 10 хвилин і не потребуватиме надання жодних документів, окрім паспорта або його аналога (проїзного документу).

У разі неспроможності людини подати заявку (через вік, рівень письменності, доступ до інтернету або недостатнє знайомство з новими технологіями тощо) це може зробити третя особа.

Кожен аплікант, старший 18 років, повинен буде сплатити електронним шляхом 5 євро.

Оплата здійснюватиметься в кінці процесу заповнення он-лайн заявки. Метод електронної оплати враховуватиме технологічний розвиток у тій чи іншій країні та наявність відповідних інструментів, аби не зашкодити громадянам третіх безвізових країн, які, можливо, не мають доступу до певних платіжних систем, коли заповнюють заявку на авторизацію подорожі до ETIAS.

Процес автоматичної оцінки заявки розпочинається відразу після підтвердження проплати. Переважна більшість аплікантів (очікується, що понад 95% випадків) отримуватиме автоматичне схвалення протягом лічених хвилин після цього - за відсутності проблемних записів у базах даних, Списку особливого контролю ETIAS або появи певної інформації під час чітко визначених процедур скрінінгу. Якщо ж є якісь негаразди або система не може самостійно визначити результат розгляду, аплікацію в ручному режимі розглядатимуть Центральний офіс ETIAS у Європейській прикордонній та береговій службі або представники держав-учасниць Шенгенської зони.

Це може збільшити час відповіді до 72 годин. У надзвичайних ситуаціях від апліканта можуть зажадати додаткової інформації чи інших дій, але фінальне рішення повинно бути протягом двох тижнів після подання аплікації.

Очікується, що з приблизно 5% заявок, які будуть проблемними, 3-4% отримуватимуть позитивний висновок після перевірки їх даних Центральним офісом ETIAS. Разом із тим, 1-2% аплікацій передаватимуть на розгляд національних офісів системи для подальшої обробки.

Рішення щодо заявки направлятиметься аплікантам на електронну пошту з авторизацією або обґрунтуванням відмови.

Авторизація подорожі (тобто дозвіл на в'їзд до Шенгену) триватиме 5 років, або до завершення чинності проїзного документа (приміром, паспорта).

Перед посадкою в літак або на корабель, а також в автобус у разі транспортування груп перевізники повинні перевірити статус проїзних документів, необхідних для в’їзду в Шенгенську зону - включно з наявністю у громадянина чинної авторизації системою ETIAS.

Що відбуватиметься в пунктах перетину кордону?

Після прибуття на зовнішній кордон Шенгенської зони прикордонник зчитає електронним способом дані проїзного документа, таким чином надсилаючи запит до різних баз даних, які надає Шенгенський прикордонний кодекс. В тому числі й запит до ETIAS у випадку безвізових країн.

За відсутності чинної авторизації ETIAS прикордонник відмовить у в’їзді та зробить відповідний запис про громадянина та про відмову до Системи в’їзду-виїзду.

За наявності чинної авторизації прикордонний контроль буде проведено відповідно до Шенгенського прикордонного кодексу. У результаті громадянин може бути допущений до Шенгенської зони або йому відмовлять на підставах, визначених Шенгенським прикордонним кодексом.

Чи може ЄС відмовити у авторизації права на в'їзд?

Що робити, коли особа отримає відмову від авторизації подорожі від ETIAS?

У цьому випадку заявник завжди матиме право на апеляцію. Її треба буде подавати в тій країні-учасниці Шенгенської зони, яка ухвалила рішення щодо відмови, і відповідно до національного законодавства тої країни.

Апліканта буде повідомлено, яке саме національне відомство було відповідальне за розгляд аплікації та рішення, так само про процедуру подання апеляції. Якщо громадянин вважає, що розгляд його заявки був нечесним, він чи вона так само матимуть право вимагати відшкодування або доступу до інформації про розгляд.

Хоча авторизація, тобто дозвіл на в'їзд, буде чинним 5 років, її може бути відкликано або анульовано, якщо підстави для надання авторизації більше не чинні. 

Як ETIAS забезпечуватиме та гарантуватиме
дотримання прав людини та захист персональних даних?

Пропозицію Єврокомісії щодо ETIAS розроблено відповідно до найвищих стандартів захисту персональних даних. Зокрема, щодо доступу до них, який буде надзвичайно обмеженим.

Персональні дані, занесені до ETIAS, не зберігатимуть довше, ніж необхідно для виконання нею своїх цілей. А саме:

- на час чинності авторизації подорожі;
- 5 років від останнього запису про в’їзд апліканта до Шенгенської зони, зафіксованого в Системі в’їзду-виїзду;
- 5 років від моменту відмови, відкликання або анулювання авторизації подорожі.

Після завершення 5-річного періоду аплікація та персональні дані будуть автоматично видалені з Центральної системи ETIAS.

Компетентні органи країн-учасниць Шенгенської зони та Європолу матимуть доступ до ETIAS, але під чітко визначеними умовами - для запобігання, виявлення та розслідування терористичних злочинів та інших серйозних кримінальних злочинів. Доступ надаватиметься в кожному випадку окремо і лише після попередніх консультацій.

Принципи доступу до даних національними органами чи Європолом будуть такими:

- коли їх запитують для запобігання, виявлення та розслідування кримінальних злочинів та інших серйозних злочинів і лише якщо це необхідно для конкретного випадку та якщо є резонні підстави вважати, що такий доступ суттєво допоможе відповідним органам;

- елементи даних, які мають незначний стосунок до кримінального розслідування, не будуть доступні для ознайомлення (такі як освіта або дані щодо здоров’я);

- усі запити щодо даних, збережених в Центральній системі ETIAS, є об’єктом незалежної верифікації судом або незалежним органом задля визначення того, чи дотримано умови для доступу;

- національні виконавчі органи та Європол можуть затребувати дані Центральної системи ETIAS лише якщо вони не знайшли потрібної інформації у всіх відповідних національних базах.

З чого складатиметься ETIAS?

ETIAS складатиметься з Інформаційної системи, центрального та національних офісів.

До Інформаційної системи входитиме, зокрема, Центральна система, яка й прийматиме та оброблятиме заявки на надання дозволів на авторизацію.

Центральний офіс ETIAS буде створено в рамках Європейської прикордонної і берегової служби та буде її частиною. Офіс працюватиме цілодобово і сім днів на тиждень.

Так само працюватимуть національні офіси, створені у кожній країні Шенгену. Саме вони нестимуть основну відповідальність за проведення оцінок ризику та ухвалення рішення щодо заявок, відхилених під час автоматизованого процесу, а також надання заявникам інформації щодо процедури апеляції.

Скрінінгову раду ETIAS (Screening Board) з дорадчою функцією буде також створено в рамках Європейської прикордонної та берегової служби. Її буде скомпоновано з представників національних офісів та Європолу. Рада надаватиме консультації щодо визначення, оцінки та ревізії індикаторів ризику.

Що таке "Список особливого контролю ETIAS"?

Цей список буде створений та управлятиметься Європолом. У списку будуть дані щодо персон, підозрюваних в участі у скоєнні кримінальних злочинів або щодо яких є факти, індикатори або резонні підстави у підозрах щодо можливого майбутнього скоєння таких злочинів.

Список особливого контролю буде створено на основі:

- списку ООН щодо військових злочинців;

- інформації, яка стосується терористичних злочинів або інших серйозних кримінальних злочинів, наданої країнами-членами;

- інформації, яка має стосунок до терористичних злочинів або інших серйозних кримінальних злочинів, отриманих в рамках міжнародного співробітництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.