Від Середньовіччя до майбутнього: українсько-німецький діалог культур

Вівторок, 27 березня 2018, 17:50 — Марія Надольська, "25 років разом. Що далі?"

Торік Україна і Німеччина святкували 25-річний ювілей дипломатичних відносин. У листопаді 2017 року посольство у співпраці з "Європейською правдою", Києво-Могилянською академією і регіональним бюро "Діалог Східна Європа" Фонду ім. Фрідріха Еберта оголосило конкурс есе "25 років разом. Що далі?". Переможців конкурсу було оголошено 6 березня.

"Європейська правда" як співорганізатор цього змагання публікує частину текстів, що брали участь у конкурсі. Першим ми опублікували матеріал про політичні зв'язки країн. Тож тепер настав час поговорити й про культурну cпівпрацю. 

* * * * *

Двосторонній діалог між Україною та Німеччиною має давню історію. Адже партнерські стосунки двох країн розпочалися ще у сиву давнину.

У другій половині XIV століття у давньоруському місті Львові поселилось чимало німецького населення. З боку правителів міста були створені найкращі умови для розвитку та розквіту німецької культури на руських землях. Польський король Казимир III (на той час Львів був у складі Польщі) надавав великі привілеї німецькому населенню у Львові, а саме: підтвердив усі майнові права спадкоємців Бертольда Штехера (перший німецький війт Львова), а у 1356 році, надавши Львову магдебурзьке ("німецьке") право, зробив місцевих католиків, в першу чергу німців, привілейованим класом.

Львів у той час нагадував типове німецьке містечко. Адже чи не на кожній середньовічній вузькі вуличці Львова було чути німецьку мову, тут поширювалася німецька культура, звичаї, традиції, будували костели та монастирі.

У Львові заснували перший німецький фільварок, а

в переліку львівських райців (консулів) німецькі імена становили значну частину.

Бачимо, що тісний культурний діалог між Німеччиною та Україною розпочався ще у далекому Середньовіччі. З часу, коли Україна стала незалежною, і до сьогодні між двома країнами було підписано чимало партнерських угод, договорів про співпрацю. Сьогодні в Україні створено багато центрів для співпраці німецьких та українських культур.

Проте діалог двох країн має також неоднозначний характер. Дивлячись на ситуацію сьогодення та аналізуючи статистику емігрантства українців в Німеччину, можна сказати наступне: дуже багато українських кваліфікованих спеціалістів емігрують до Німеччини не лише для отримання нового досвіду в певній сфері діяльності, а й для постійного проживання.

Такий розвиток подій стає причиною того, що Україна втрачає важливий інтелектуальний потенціал. Як наслідок, в Україні багато сфер діяльності страждає від цього: медицина, наука, економіка…

Для покращення партнерських стосунків між двома країнами нам треба дещо змінити стратегію співпраці. Завдяки цьому можна поєднати український потенціал і великий європейський досвід Німеччини. Важливим пунктом у цьому стане повернення на Батьківщину українських спеціалістів, які вже отримали фахові знання європейського стандарту.

На сьогодні Україна справді потребує хороших інвестицій, як матеріальних, так і інтелектуальних, які б дали поштовх для розвитку нових стандартів, нового типу мислення. Адже наша держава має не лише хороший кадровий потенціал. На наших землях зосереджено чимало інших ресурсів (велика природно-сировинна база, земельні, водні, рекреаційні ресурси).

Поєднуючи фахову підтримку німецької сторони з українським потенціалом, можна досягти великого успіху для двох країн.

Наша держава зараз насправді переживає вирішальну стадію змін. Звісно, актуальні воєнні дії на Сході країни надають цьому ще більш глобального характеру. З точки зору геополітики, Україна завжди знаходилася на перетині різних культур, релігій та націй, здавна була точкою поєднання Заходу та Сходу, Європи та Азії.

Воєнні дії на Сході нашої країни є яскравим прикладом. Україна не просто хоче стати частинкою Європи, бо так склалося територіально. Ми прагнемо змін, щоб відірватися від темних сторінок минулого, щоб робити нові кроки.

Тому діалог України та Німеччини надзвичайно важливий на сьогодні. Співпраця двох країн сприятиме не лише вирішенню внутрішніх проблем нашої держави, а й, можливо, стане новою сторінкою в історії Європи.

Партнерство, засноване на гуманних принципах та підтримці, завжди породжує успіх!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.