У липні в Україну мають приїхати інспектори FVO

П'ятниця, 13 червня 2014, 17:26

У липні в Україну мають приїхати інспектори управління їжі та ветеринарії. Щоб тваринницька продукція могла експортуватися до ЄС, потрібно не тільки пройти перевірку, але і прийняти ряд нормативних актів, повідомив Український клуб аграрного бізнесу.

10 і 11 червня 2014 р. в Мінагропроді під головуванням першого заступника міністра Івана Бісюка відбулися наради про готовність українських підприємств до експорту яловичини, свинини та молочної продукції на ринки Європейського Союзу.

 У нараді взяли участь представники міністерства, підприємства-виробники, профільні асоціації, говориться в повідомленні "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ).

Головним питанням порядку денного була підготовка до аудиту інспекторами FVO оцінки санітарного контролю виробництва яловичини, свинини, кролятини, молока і молочних продуктів, який запланований на липень 2014

Як уточнюють в УКАБ, зараз існує ряд питань, які вимагають невідкладного рішення. Насамперед, потрібно прийняти 5 законопроектів, які дозволять гармонізувати наше законодавство з європейським. Пріоритетним при цьому є проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності та якості харчових продуктів".

"Найбільш гострими проблемами для виробників молочної та м'ясної продукції є сировинні зони і системи простежуваності сировини", - говорять в УКАБ, відзначаючи, що головним фактором якості продукції в ЄС є принцип "від поля до столу", тобто весь ланцюг виробництва.

За таких умов підприємства приділяють велику увагу всім етапам виробництва продукції, починаючи від кормів і закінчуючи кінцевим споживанням продукції.

Учасники зустрічі підкреслили, що кожне підприємство, що бажає взяти участь в інспектуванні, повинно мати введену і діючу систему управління безпечністю харчових продуктів НАССР, а саме виробництво має відповідати вимогам базових Регламентів Європейського Союзу.

Проте основним об'єктом перевірки місії ЄС є не окремо взяті підприємства, а саме система контролю, яка здійснюється в державі. Для ефективної підготовки планується створити робочі групи, як на найвищому рівні, так і на рівні підприємств, які перевірятимуться. Також найближчим часом планується провести ряд тренінгів та навчань за участю провідних експертів.

 "Зараз як ніколи важливо консолідувати спільні зусилля держави, підприємств і профільних асоціацій для досягнення спільної мети. Україні дається шанс довести свою готовність до експорту своєї продукції на ринки Європейського Союзу, і ми повинні скористатися цим шансом. Адже розширення ринків збуту сільгосппродукції за рахунок ЄС буде сприяти підвищенню якості вітчизняної продукції та ефективності аграрного бізнесу в Україні та стимулювати розвиток аграрного виробництва ", - підкреслила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: