Клімкін: ОБСЄ піде у небуття за такої роботи. Починати треба з повернення Криму

додано відео
Четвер, 4 грудня 2014, 13:16

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Організація з безпеки та співпраці в Європі  може зникнути, якщо не змінить принцип функціонування.

Про це він заявив, виступаючи на міністерській зустрічі в Базелі (Швейцарія).

Міністр подякував швейцарському голосуванню за зусилля у вирішенні українсько-російського конфлікту та заявив про повну підтримку офіційним Києвом роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Водночас, за його словами, організації не вдалося досягти відчутних результатів.

"Протягом року ми пробували застосувати різні інструменти, що є в розпорядженні ОБСЄ... але їхній вплив виявився дуже обмеженим", - заявив міністр.

"ОБСЄ повинна діяти рішучіше, інакше піде у небуття – як організація, що не відповідає викликам часу. Історія дає нам чимало схожих прикладів", - наголоси він.

Клімкін зазначив, що українсько-російський конфлікт наразі руйнує ключові принципи європейської безпеки, тому його вирішення є ключовою задачею для регіональних організацій.

"В п’ятницю буде річниця – 5 грудня 1994 року було підписано Будапештський меморандум. 20 років по тому цей документ було зруйновано  одним з підписантів, а саме Російською Федерацією. Тепер точно така  доля загрожує Гельсинському заключному акту (визначає непорушність кордонів в Європі .- ЄП)", - звернувся Клімкін до міністрів.

Він запропонував провести зміни в ОБСЄ, які б дозволили відновити організацію як таку, що "ефективно відповідати на виклики сьогодення, досягати відчутного і конкретного прогресу".

Глава МЗС запропонував колегам план, в якому, зокрема, зазначені такі ключові пункти:

-        Відновлення довіри, для чого потрібно поновити дотримання фундаментальних принципів ОБСЄ, що, зокрема, означає завершення незаконної окупації Криму та Севастополя;
-        Нова домовленість про мирне вирішення кризи, засноване на повазі до міжнародно визнаних кордонів;
-        Посилення ролі ОБСЄ і інструментів із запобігання конфліктам;
-        Об’єднання зусиль європейських країн з протидії пропаганді;
-        Звільнення українців, незаконно ув'язнених в Росії

МЗС опублікував відеозапис виступу міністра (англійською)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.