Криза в Україні створила загрозу існуванню ОБСЄ – керівництво організації

Четвер, 4 грудня 2014, 11:26

Ситуація в Україні та нездатність ОБСЄ вирішити її створює загрозу для подальшої роботи організації.

Про це заявили чільні представники організації, виступаючи під час відкриття міністерського засідання ОБСЄ в Базелі (Швейцарія).

"Українська криза призвела до інституційної кризи в ОБСЕ, до екзистенціальної кризи", - заявив голова парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва (Фінляндія).

"Я чекав би на зусилля щодо організаційної реформи ОБСЄ в час голосування Сербії (у 2015 році. - ЄвроПравда)", - наголосив він.

За його словами, Росія здатна вирішити кризу, але не робить цього. "Це в силах Росії припинити просто підтримку бойовиків, а також звільнити Крим. Так само Росія могла би звільнити територію Грузії та Молдови", - вважає Ілкка Канерва.

Діючий голова ОБСЄ Дід’є Буркхальтер нагадав, що за статутом всі рішення ОБСЄ ухвалюються лише консенсусом, тобто кожна країна, включаючи Росію, може заблокувати рішення. Буркхальтер зазначив, що це ускладнює ухвалення рішень; щоправда, він утримався від таких різких заяв, які зробив керівник ПА ОБСЄ.

Генсек ОБСЄ Ламберто Зам’єр наголосив, що через зосередженість на розв’язанні кризи в Україні у ОБСЄ немає потужностей для інших активностей.

"Ресурси (на український напрямок) були перенаправлені з інших ключових напрямків, через що деякі такі проекти, як програма контролю за кордонами в Душанбе, можуть бути зупинені з січня 2015 року", - повідомив Ламберто Зам’єр.

Раніше глава МЗС Павло Клімкін заявляв, що "ОБСЄ не пройшло випробовування Україною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.