Літак МН17 збили комплексом "Бук" зі сходу України - звіт Нідерландів

фото і відео
Вівторок, 13 жовтня 2015, 14:38

Літак Boeing-777 рейсу MH17 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" був збитий над Донецької областю в липні 2014 року ракетою, запущеною російським зенітно-ракетним комплексом "Бук".

Про це йдеться у фінальному звіті Ради безпеки Нідерландів, оприлюдненому 13 жовтня.

За даними звіту, ракета з бойовою частиною 9М314М здетонувала біля лівого боку кабіни літака, після чого передня частина відкололася. Ракету запустили в районі 320 кв. км в східній Україні.

Фото onderzoeksraad.nl 

Осколки від ракети російського виробництва знайшли в тілах членів екіпажу - всі вони втратили свідомість миттєво. У звіті також відзначили, що пасажири загинули практично миттєво й не встигли нічого зрозуміти.

Від удару літак розвалився на частини, а його уламки були розкидані на території у 50 кв. км.

Фото onderzoeksraad.nl 

Голова Ради безпеки Нідерландів Тіббе Юстра також підкреслив, що повітряний простір над Україною мав бути закритий, проте влада Україна не зробила цього. "Жодна зі сторін не визнала ризик від збройного конфлікту", - сказав він.

На момент влучання у тому ж районі знаходилися ще три літаки, а після падіння польоти в цій зоні продовжилися.

У звіті також підкреслюється, що МН17 не впав через метеорит, технічні проблеми самого літака, теракт на борту або влучання ракети класу "повітря-повітря".

Слід зазначити, що цей звіт містить інформацію тільки щодо обставин катастрофи літака, але не називає винних у тому, що сталося.

Визначенням конкретних осіб, причетних до катастрофи, займається інша група слідчих, звіт яких оприлюднять наступного року.

Відзначимо, що сьогодні свої висновки щодо катастрофи оприлюднив російський концерн "Алмаз-Антей", який виробляє системи "Бук.

Росіяни стверджують, що літак було збито ракетою 9М38, яка була виготовлена ще за часів СРСР і знята з озброєння російської армії в 2011 році, при цьому пуск проводився з території, контрольованої Збройними силами України - населеного пункту Зарощенське.

Висновки росіян базуються на експерименті, в якому був задіяний списаний російський літак Іл-86.

Катастрофа літака Boeing-777 рейсу MH17 забрала життя 283 пасажирів та 15 членів екіпажу, в тому числі 80 дітей. Найбільше серед загиблих було громадян Нідерландів, Малайзії та Австралії. 

Повний текст звіту українською мовою можна прочитати за посиланням на сайті Радбезу Нідерландів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: