Польща відкинула критику сенаторів США за "порушення норм демократії"

Понеділок, 15 лютого 2016, 15:39

Польські владні лідери заявили, що три американських сенатори, які висловили побоювання з приводу верховенства права в Польщі, не мають права вказувати Варшаві на те, яким чином проводити свої внутрішні справи, і дезінформують світову спільноту своїми заявами про стан політичного життя у Польщі.

Про це пише Associated Press.

Видання відзначає, що сенатори Джон Маккейн з Арізони, Бенджамін Кардін з Меріленда та Річард Дурбін з Іллінойсу направили минулого тижня прем'єр-міністру Польщі Беаті Шидло листа, в якому висловили свою стурбованість останніми законодавчими змінами в Польщі щодо Конституційного суду і громадських ЗМІ.

На думку американських сенаторів, такі зміни "можуть призвести до порушення засад демократії, включаючи верховенство права і незалежність судової влади".

"Погіршення демократії в Польщі могло б підірвати ліберальні інститути, які успішно розширили процвітання, мир, стабільность і толерантность в Європі, у той час, коли ці інститути вкрай необхідні", – написали сенатори в листі до Шидло.

У відповідь Шидло повідомила, що її уряд просто виправляв помилки попереднього уряду щодо Конституційного суду. Також вона підкреслила, що американські політики не мають права вказувати польському уряду, що робити, і втручатися у внутрішні справи Польщі.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, коментуючи звернення, заявив, що такий лист є наслідком "нестачі знань про події в Польщі і був інспірований людьми, які бажають Польщі зла".

Як відомо, 13 січня Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніми змінами у законодавстві про ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: