Конституційний суд Польщі паралізований - комісар Ради Європи

П'ятниця, 12 лютого 2016, 15:47

Робота Конституційного суду Польщі на даний момент фактично паралізована, що може призвести до погіршення ситуації у сфері захисту прав людини.

Про це заявив комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс після свого чотириденного візиту до Варшави, повідомляє PAP.

Представник Ради Європи перебував у Варшаві з робочою поїздкою для перевірки поточного стану дотримання прав людини в країні. 

За словами дипломата, найбільш актуальним питанням з точки зору захисту прав людини в Польщі є питання Конституційного суду. Мужнієкс підкреслив, що криза навколо суду має вплив не тільки на баланс влади в Польщі, але й на захист прав людини.

"Через те, що Конституційний суд паралізований, громадянам не може бути гарантовано захист їхніх прав, а суди не можуть звертатися із запитами щодо конституційності законів. Це викликає значне занепокоєння", - сказав Мужнієкс.

Він висловив сподівання, що криза навколо Конституційного суду найближчим часом буде вирішена.

Мужнієкс також розкритикував останні зміни у законодавстві щодо ЗМІ.

Окрім того, Мужнієкс звернув увагу на значне занепокоєння Ради Європи щодо змін у законі "Про поліцію", які надають силовикам ширші повноваження у сфері стеження за громадянами.

"Тут йдеться в основному про прямий доступ поліції та інших служб до даних телекомунікаційних і інтернет-послуг. Якщо такий збір даних буде допускатися, за винятком випадків тривалого судового розгляду, це викликало би принципові заперечення", - зазначив Мужнієкс.

Нагадаємо, 15 січня польський парламент ухвалив поправки до низки законів, що регулюють доступ спецслужб до особистої інформації громадян.

Як відомо, 13 січня Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніми змінами у законодавстві про ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: