Президент Польщі підписав "закон про стеження", незважаючи на протести

П'ятниця, 5 лютого 2016, 13:12

Президент Анджей Дуда підписав 4 лютого поправки до "законів про стеження", які запропонувала правляча партія "Право і справедливість".

Про це пише Польське радіо.

Раніше поправки до закону були прийняті Сеймом і Сенатом. Відтак, закони у новій редакції набувають чинності в неділю, 7 лютого.

Повідомляється також, що у новій версії закону містяться норми, які впорядковують процеси отримання особистих даних поліцією і службами, запроваджують контроль судів і зобов'язують знищувати матеріали після закінчення певного терміну.

Служби будуть мати право проводити контроль, який передбачає: прослуховування, стеження, контроль кореспонденції (в тому числі електронної), контроль поштових пересилок, отримання даних з носіїв (у тому числі комп'ютерів і телефонів).

Також варто додати, що термін такого контролю не може перевищувати 18 місяців.

Опозиція, яка активно протестувала протии ухвалення поправок, вказує на те, що вони можу загрожувати свободі громадян в інтернеті, так як тепер поліція і спецслужби зможуть мати доступ до даних поляків в режимі онлайн.

Видання також відзначає, що закон розкритикували численні юридичні організації, омбудсмен Адам Боднар обіцяв оскаржити його перед Конституційним судом. Втім, представники правлячої партії "Право і справедливість" наголошують, що закон регламентує діяльність служб, а не свободу у всесвітній павутині.

Нагадаємо, 15 січня польський парламент ухвалив прийняв поправки до низки законів, що регулюють доступ спецслужб до особистої інформації громадян.

Ухвалення цих поправок викликало масові протести у багатьох містах країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: