НАЗК не змогла обрати своїх членів, конкурс знову заблоковано

виправлено
Вівторок, 15 березня 2016, 08:41

В середу вночі було заблоковане проведення конкурсу з обрання членів Національної комісії із запобігання корупції, яке є однією з двох останніх вимог для візової лібералізації.

Про це повідомили члени виборчої комісії НАЗК після її засідання, повідомляє кореспондент "Європейської правди"

Конфлікт стався навколо пропозиції обрати до складу НАЗК колишнього заступника міністра юстиції, члена антикорупційної групи РПР Руслана Рябошапки. За результатами рейтингового голосування його обрання підтримали четверо з 8 членів комісії (троє поставили Рябошапку на перше місце, двое - на друге; нині  обирається два члени комісії). Ще один член комісії, представник адмиістрації президента, поставив Рябошапку на третю позицію.

Водночас, троє представників комісії – Віктор Шлинчак, Леся Шевченко та перший заступник глави Мінюсту Наталя Севостьянова синхронно дали Рябошапці значно нижчі бали, тим самим заблокувавши його обрання.

Варто зазначити, що Севостянова, аргументуючи своє голосування перед завершенням голосування, визнала, що насправді занизила його бали не через професійні претензії. За її версією, Рябошапка "співпрацював з Лавриновичем" і не гідний брати участь у роботі НАЗК. Сам Рябошапка спростовує ці припущення, зазначає, що прийшов до Мінюсту в березні 2014 року, а звільнився в жовтні за власним бажанням "через персональний конфлікт з міністром Петренком".

Низка інших представників комісії звинувачують Шлинчака та Шевченко у тому, що вони представляють інтереси Мінюсту, хоча мали б бути незалежними. Леся Шевченко, президент фундації "Відкрите суспільство", в свою чергу наполягає, що має до Рябошапки виключно професійні претензії, які грунтуються на попередньому досвіді співпраці з ним. 

У підсумку через емоційний перебіг засідання рішення про обрання членів НАЗК було заблоковане. Комісія оголосила перерву до вечора 15 березня.

Як відомо, дообраня членів НАЗК, наряду з переголосуванням закону про електронне декларування,  є однією з двох вимог візової лібералізації для короткострокових поїздок до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.