В Голландії противників асоціації зловили на махінаціях з держфінансами

Середа, 9 березня 2016, 09:00

В Нідерландах розгоряється скандал, пов’язаний з фінансуванням референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За даними журналістів, противники угоди порушили фінансове законодавство і зловживали бюджетним фінансуванням.

Про це повідомляє журналіст Роберт ван дер Норда в блозі на erasmusjournalisten.

Розслідувач написав про системні зловживання з боку GeenPeil – організації, що ініціювала референдум, а нині є ключовим агітатором проти угоди з Україною.

За даними журналіста, GeenPeil скористалася вадами нідерландського законодавства та домовилася з приватними особами, щоби ті брали державне фінансування для міні-кампаній і дозволяли самій GeenPeil витрачати його.

Стверджується, що у схемі фінансування взяли участь 40 громадян, які подали заявки на фінансування індивідуальних кампаній у максимальному дозволеному обсязі – 5 тис. євро. Всі вони перераховували більшу частину отриманих грошей на рахунок GeenPeil. У підсумку ця організація отримала 150 тисяч євро бюджетних коштів, при законодавчо встановленому обмеженні в 50 тисяч. В комісії з організації референдуму кажуть, що знають про існування такої схеми.

В розслідуванні наводиться фрагмент листування між GeenPeil та громадянами, які були залучені до цієї схеми фінансування.

"Крок три-а: ви отримуєте субсидію, далі перераховуєте ці гроші нам і ми надаємо вам все, що необхідне для кампанії. Ми навіть надаємо вам план, де у вашому населеному пункті вам буде найкраще працювати (агітувати). Ми надаємо вам всі агітаційні матеріали та забезпечуємо зв’язок з іншими ентузіастами з вашої громади.

На додаток, залишок вашого бюджету можна використати на оплату зусиль волонтерів та для оплати ваших власних витрат", - йдеться в інструкції.

Наразі невідомо, якою буде реакція широких політичних кіл Нідерландів на оприлюднену у вівторок ввечері інформацію.

Детальніше про це - в українському перекладі статті нідерландського розслідувача.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.