Суд Шотландії відмовився звертатися до Суду ЄС через Brexit

Вівторок, 6 лютого 2018, 14:51

Шотландський суд відмовився від спроби звернутися до Суду ЄС з метою отримати відповідь, чи може Лондон в односторонньому порядку залишити Європейський союз.

Про це повідомляє The Guardian.

Семеро шотландських політиків з чотирьох партій, окрім консерваторів, вважають, що британський парламент може в односторонньому порядку відкликати активацію статті 50 Договору про ЄС, яка запустила процес Brexit, якщо остаточна угода буде неприйнятна для Палати громад.

Лорд Догерті, суддя суду в Единбурзі, назвав питання одностороннього відкликання активації статті 50 "гіпотетичним і академічним".

Він підтримав позицію британського уряду, в якому заявили про відсутність намірів переглядати рішення про вихід з ЄС незважаючи на політичні і економічні наслідки.

"На мою думку, перспективи успіху звернення дуже далекі від реальних" - заявив суддя.

Як відомо, прем'єр-міністр Британії Тереза Мей офіційно повідомила ЄС про намір країни залишити блок, активувавши статтю 50 Лісабонського договору, 29 березня в минулому році. З цього часу розпочався дворічний процес виходу із блоку.

Мей заявила, що не потерпить ніяких спроб в парламенті, щоб заблокувати цей процес. Однак британські законодавці кинули виклик уряду в грудні, підтримавши поправку, яка надає парламентувирішальний голос стосовно остаточної Brexit-угоди.

Раніше повідомлялося, що уряд Шотландії до кінця року вирішить, чи варто проводити другий референдум про незалежність від Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.