США закликають Україну терміново скасувати е-декларування для активістів

Субота, 31 березня 2018, 10:01

Державний департамент США закликає український уряд терміново скасувати вимоги щодо подання електронних декларацій антикорупційними активістами і міжнародними членами наглядових рад українських державних компаній.

Про це йдеться у заяві речника Держдепартаменту США Хезер Науерт.

"США наполегливо рекомендують уряду України скасувати закон, який вимагає подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства та міжнародними членами наглядових рад державних компаній. Система декларування активів України має забезпечувати підзвітність державних посадовців та не повинна встановлювати зайвих тягарів або тиску на громадянське суспільство", - йдеться у заяві.

У Держдепі зазначили, що цей "каральний закон націлений на тих людей, які прагнуть покращити прозорість та підзвітність в Україні, виконуючи обіцянки Євромайдану та прагнень українського народу щодо демократичної країни, яка керується верховенством права".

"Ми закликаємо український уряд в терміновому порядку скасувати вимоги щодо подання електронних декларацій, у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії, і, тим часом, надати тимчасову амністію для тих осіб, які не подадуть декларації до встановленого терміну", - заявили у Держдепартаменті США.

Нагадаємо, нещодавно європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з провалом у виконанні українським керівництвом власних обіцянок.

Заява з’явилася через те, що вже 1 квітня спливе термін подання е-декларацій громадськими активістами, що працюють в сфері протидії корупції.

Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією, а Верховна рада не знайшла голосів для скасування скандальних норм.

Додамо, що нещодавно посли країн "Великої сімки" закликали Верховну Раду скасувати вимоги щодо подання електронних декларацій антикорупційними активістами і міжнародними членами наглядових рад українських державних компаній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.