Загрози втрати безвізу через е-декларування активістів немає - Зеркаль

Четвер, 29 березня 2018, 10:03

Заступник глави МЗС з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявляє, що безвізовий режим України з ЄС не постраждає через досі не зняте зобов’язання щодо подання електронних декларацій громадськими антикорупційними активістами.

Про це заступник глави МЗС повідомила в ефірі "Радіо НВ", інформує УНІАН.

Зеркаль прокоментувала заяву комісара ЄС з питань європейської політики сусідства Йоганнеса Гана, який наголосив, що поширення цієї вимоги на громадських активістів суперечить європейським прагненням України, в тому числі в контексті моніторингу продовження виконання Києвом зобов’язань у рамках процесу лібералізації візового режиму.

"Ця заява доволі різка, особливо з огляду на те, що він є другом України, і я не боюся цього слова. Він дуже допомагав в процесі отримання Україною безвізового режиму, і був таким локомотивом просування цієї ідеї в Європейському Союзі", - зазначила Зеркаль.

"На жаль, дійсно, попри всі наші обіцянки вирішити це питання протягом року, цього не сталося, і це дійсно має негативний вплив на нашу репутацію", - наголосила дипломат.

"Що стосується безвізу як такого, я не думаю, що є певний ризик у зв'язку з цією заявою або нескасуванням цього е-декларування, бо є технічні умови, які можуть слугувати підставою для розгляду питання призупинення безвізового режиму", - переконана Зеркаль.

Нагадаємо, європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з провалом у виконанні українським керівництвом власних обіцянок.

Заява з’явилася через те, що вже 1 квітня спливе термін подання е-декларацій громадськими активістами, що працюють в сфері протидії корупції.

Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією, а Верховна рада не знайшла голосів для скасування скандальних норм.

Як відомо, 22 березня 2018 року Верховна Рада відмовилася розглядати законопроекти, які скасовують або переносять термін подання електронних декларацій про майно і доходи представниками громадських організацій, що займаються антикорупційною діяльністю. Народні депутати не проголосували за жоден з трьох відповідних законопроектів (№6271, №8120 і №8120-1) для їх включення до порядку денного та розгляду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.