У Словаччині призначили нового главу поліції, протестувальники розгнівані

Середа, 30 травня 2018, 20:45

Поліцію Словаччини очолив Мілан Лучанський, який почав працювати в правоохоронних органах з 1990-х років.

Про це пише Reuters.

Перебуваючи в останні роки на посаді заступника начальника поліції і начальника інспекції поліції, він тісно співпрацював з екс-главою МВС Робертом Каліняком. Той подав у відставку минулого місяця на тлі протестів у зв'язку з вбивством журналіста Яна Куцяка, який викрив корупцію високого рівня.

Призначення розлютило протестувальників, які вимагали призначити на посаду зовнішню фігуру, щоб гарантувати незалежне розслідування вбивства.

На прес-конференції Лучанського запитали, чи буде він зосереджуватися на передбачуваних випадках корупції, розкритих Куцяком, на що новий шеф поліції перерахував "тероризм і міграцію" в якості своїх основних напрямків роботи.

"Я буду комплексно управляти поліцією. Людей хвилюють різні речі, не тільки ці конкретні випадки", - сказав він.

Організатори найбільших протестів у країні після падіння комунізму в 1989 році, об'єднавшись в альянс "За гідну Словаччину", заявили, що висунення кандидатури Лучанського стало втраченою можливістю для реальних змін.

"Міністр внутрішніх справ Деніса Сакова залишається тільки правою рукою колишнього міністра Каліняка, а прем'єр-міністр Петер Пеллегріні доводить, що він повинен робити те, що скажуть колишній прем'єр-міністр Фіцо і колишній міністр внутрішніх справ", - йдеться в заяві опозиційного альянсу.

Нагадаємо, 15 квітня десятки тисяч словаків вийшли на вулиці Братислави з вимогою відставки глави поліції і більш рішучої боротьби з корупцією. Протести відбулися через сім тижнів після вбивства Куцяка та його нареченої. 

Каліняк був героєм журналістських розслідувань Куцяка, хоча і заперечував свою провину. Поліцію Словаччини звинувачували у знищенні доказів на місці вбивства журналіста

Нагадаємо, 26 лютого у Словаччині застрелили журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його дівчину.

Найбільш вірогідним мотивом убивці правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста. Колега журналіста Куцяка розповіла, що він розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану "Ндрангета". Жодних звинувачень у справі висунуто не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.