Голова ОЗХЗ назвав дозу речовини, використаної для отруєння Скрипалів

П'ятниця, 4 травня 2018, 09:45

Для отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері використали від 50 до 100 г отруйної речовини.

Про це заявив голова Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Ахмед Узумджу в інтерв’ю  The New York Times.

За його словами, ця кількість - в діапазоні від трохи менше чверті чашки до половини чашки рідини – є значно вищою за ту, що могла бути створена в лабораторії для дослідницьких цілей, а це означає, що вона майже напевно створювалася для використання в якості зброї. 

"Для дослідницької діяльності чи захисту, наприклад, вам знадобиться від 5 до 10 грамів, однак у Солсбері було використано більше. Не знаючи точної кількості, я можу сказати про використання від 50 до 100 грамів, а це точно виходить за рамки дослідницької діяльності" - сказав він.

Відзначається, що речовину було знайдено на дверній ручці Скрипалів і в парку, де їх знайшли непритомними. Вона використовувалася в рідкій формі.

"Одна річ, яку важливо відзначити, нервовий агент, схоже, дуже стійкий. На нього не впливають погодні умови. Це пояснює, насправді, те, що ми змогли ідентифікувати його через значний час. Ми вважаємо, що він був високої чистоти", — зазначив голова ОЗХЗ.

За його словами, речовину буде включено в список хімічної зброї, і країни, чиї запаси, перевищують 5-10 грамів, будуть зобов’язані її декларувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: