G7 вимагає від РФ негайних відповідей з приводу отруєння в Солсбері

Вівторок, 17 квітня 2018, 07:59

Країни, що входять до "Великої сімки" (G7), закликали російську владу відповісти на питання про отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері.

Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ країн G7, оприлюдненій на сайті МЗС Канади.

В заяві наголошується, що країни G7 погодилися з висновками Великої Британії щодо того, що за атакою у Солсбері з високою ймовірністю стоїть Росія, а небажання Москви відповісти на запити уряду Британії лише підтверджує її відповідальність.

"Ми закликаємо Росію негайно відповісти на всі питання, пов'язані з інцидентом у Солсбері. Росія повинна забезпечити повне розголошення своєї незареєстрованої програми "Новічок" для ОЗХЗ у відповідності зі своїми міжнародними зобов'язаннями" - йдеться у заяві.

Міністри підкреслили, що це перше використання нервового агента з кінця Другої світової війни і це виклик спільній системі безпеки.

"Будь-яке використання хімічної зброї державою-учасницею, за будь-яких обставин, є явним порушенням міжнародного права і порушенням Конвенції з хімічної зброї. Це загроза для всіх нас. Її використання неприпустимо, абсолютно неприпустимо і повинно бути систематично і суворо засуджене" - йдеться у заяві.

Нагадаємо, Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Британії щодо отруєння в Солсбері.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей раніше заявила, що Сергій Скрипаль та його дочка були отруєні військовою нервово-паралітичною речовиною з групи "Новічок", розробленою Радянським Союзом в 1970-х і 80-х роках.

Британська розвідка вважає, що речовина "Новічок" була виготовлена на російській військовій дослідницькій базі у Саратовській області.

Росія заперечує причетність до отруєння родини Скрипалів у Великій Британії та стверджує, що "Новічок" на її території ніколи не виготовляли.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.