Комітет Ради Європи вимагає від Росії повернути Польщі уламки Ту-154 - резолюція

Понеділок, 25 червня 2018, 17:52

Комітет з правових питань і прав людини Ради Європи прийняв резолюцію щодо катастрофи під Смоленськом, в якій вимагає повернення Польщі Росією уламків літака Ту-154М. Документ вказує на те, що постійні відмови Москви є зловживанням права.

Про це передає PAP.

"Вісім років після аварії Росія як і раніше має в розпорядженні уламки літака, чорні скриньки з оригінальними записами даних польоту і іншими речовими доказами. Польща вже багато років тисне, щоб уламки і всі вихідні матеріали були повернуті", - сказано в доповіді.

Робота над резолюцією тривала протягом кількох років. У жовтні 2014 року проект було представлено в Парламентській Асамблеї Ради Європи; підписалися під ним понад 40 парламентарів. У 2015 році документ потрапив у комітет з правових питань та прав людини, який щойно його прийняв. Пропонується, щоб звіт був прийнятий ПАРЄ.

Документ закликає Москву зупинити подальші дії в місці аварії, які можна було б вважати оскверненням цього місця через його велике емоційне значення для багатьох поляків. Резолюція звертає увагу, що згідно з Чиказькою конвенцією, країна, в якій стався нещасний випадок, зобов'язана повернути уламки, як тільки завершено технічне розслідування, що мало місце ще в січні 2011 року. Указує при цьому, що відмова влади Росії є зловживанням права і веде до підозр на польській стороні, що Москві є що приховувати у цьому питанні.

Нагадаємо, у середині квітня підкомітет Міноборони Польщі опублікував технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху, а вибухи відбулися над землею.

Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла до висновку, що літак розбився, бо пішов на контрольоване зближення з землею. Підкомітет на чолі з Антонієм Мацеревичем назвав попередній звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився польский літак Ту-154.

У катастрофі загинуло 96 осіб, зокрема президент Лєх Качинський. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.