Екс-президент Польщі прибув на допит щодо Смоленської катастрофи: влада відвертає увагу

Четвер, 12 квітня 2018, 12:46

Екс-президент Польщі Броніслав Коморовський, якого викликали на допит в прокуратуру у зв'язку зі слідством у справі Смоленської катастрофи, вважає, що за допомогою нього владна партія "Право і справедливість" хоче відвернути увагу від своєї дискредитації.

Про це передає Оnet.pl.

"Потрібні люди, які повинні відвернути увагу від того, що PiS абсолютно скомпроментувала себе раніше оголошеними теоріями щодо Смоленської катастрофи", - заявив Коморовський.

Екс-президент прибув до прокуратури в четвер о 10 годині у супроводі працівників Служби державної охорони та юристів. Перш ніж Коморовський увійшов до будівлі прокуратури, він зазначив, що його викликали або випадково, або хтось навмисно хотів провести допит близько до дати 10 квітня.

За інформацією Національної прокуратури, Коморовського допитають в рамках провадження, що стосується невиконання обов’язків державними службовцями відразу після Смоленської катастрофи.

Коли відбулася катастрофа Коморовський був маршалком польського Сейму. Після загибелі Леха Качинського він став в.о. голови держави, а влітку 2010 року – обраний президентом.

У середу в Польщі презентували технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи. Згідно з ним, літак із президентом Польщі Лехом Качинським на борту, що розбився в Росії у 2010 році, був знищений у результаті щонайменше двох вибухів.

Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла до висновку, що літак розбився, бо пішов на контрольоване зближення з землею. Мацеревич назвав звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.