Екс-президент Польщі звинуватив владу у брехні щодо Смоленської катастрофи

П'ятниця, 13 квітня 2018, 12:52

Польська керівна партія "Право і справедливість" (PiS) використовує розслідування у справі Смоленської катастрофи в політичних цілях і вводить в оману суспільство.

Про це заявив екс-президент Польщі Броніслав Коморовський, якого викликали на допит в прокуратуру у зв'язку зі слідством у справі, передає Wiadomosci.onet.pl.

"PiS має проблеми з тим, щоб виплутатися з брехні щодо Смоленська", - заявив він.

Зокрема Коморовський звинувачує у брехні голову PiS Ярослава Качинського та голову підкомісії Міністерства оборони Польщі з розслідування катастрофи Антоні Мацеревича. 

"Мацеревич має нульову довіру. Вісім років він керує брехнею щодо Смоленської катастрофи. Я згоден з Ярославом Качинським - немає свободи без правди. Немає свободи без правди про смоленську брехню - я додам від себе. PiS буде культивувати цю брехню до тих пір, поки це буде потрібно", - вважає колишній президент.

Коморовський переконаний, що його викликали на допит з метою компрометації. Влада спеціально демонструє екс-президента в контексті трагедії, вважає Коморовський.

"Я намагався дати відповідь на численні запитання прокурора щодо аспектів Смоленська, але в тому сенсі, що не був відповідальною особою, бо як спікер парламенту я не мав впливу на підготовку до візиту президента в Катинь. Після аварії я почав стабілізацію ситуації в країні. Я боюся, що розчарував прокурора", - сказав він.

За інформацією Національної прокуратури, Коморовського допитали в рамках провадження, що стосується невиконання обов’язків державними службовцями відразу після Смоленської катастрофи.

Коли відбулася катастрофа Коморовський був маршалком польського Сейму. Після загибелі Леха Качинського він став в.о. голови держави, а влітку 2010 року – обраний президентом.

У середу в Польщі презентували технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи. Згідно з ним, літак із президентом Польщі Лехом Качинським на борту, що розбився в Росії у 2010 році, був знищений у результаті щонайменше двох вибухів.

Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла до висновку, що літак розбився, бо пішов на контрольоване зближення з землею. Мацеревич назвав звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.