Туск у польському суді щодо Смоленської катастрофи прокоментував зустрічі з Путіним

Понеділок, 23 квітня 2018, 16:29

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що його зустрічі з тодішнім прем'єром Росії Володимиром Путіним 2009-го і 2010-го років мали церемоніальний або офіційний характер.

Про це передає Wiadomosci.onet.pl.

Туск дав свідчення в Окружному суді Варшави у справі Смоленської катастрофи. Його викликали в якості свідка в процесі колишнього очільника його канцелярії Томаша Арабського і чотирьох інших урядовців щодо організації візиту президента Леха Качинського до Катині у 2010 році.

"Зустріч з прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним на пірсі в Сопоті в 2009 році була в справах чисто церемоніальних; я знаю, що ця відповідь не задовольнить тих, хто вірить, що тоді змовники створили секретний план", - сказав колишній польский прем'єр у суді.

За словами Туска, в Сопоті вони з Путіним, коли готували заходи, присвячені річниці початку Другої світової війни, говорили про побутові справи.

"Я показував, де знаходиться пляж, по якому я бігаю, де приблизно знаходиться мій будинок, а прем'єр-міністр Путін говорив про такий уривок особистого життя, що у нього дуже багато охорони, навіть в квартирі, і що дуже через це страждає, і це більш-менш вичерпало всю тему нашої розмови", - розповів Туск.

Щодо зустрічі з Путіним напередодні катастрофи 7 квітня Туск зазначив, що особисто намагався схилити російського колегу взяти участь у офіційних заходах щодо Катинського злочину, а також мав підписати кілька польсько-російських домовленостей.

Також Туск зазначив, що діяльність тодішнього польского президента Леха Качинсього перебувала на грані дотримання конституції. Президент Європейської ради запевнив, що його повноваження як прем'єр-міністра на той час не стосувалися підготовки візиту.

"Президент Лех Качинський проводив дуже самостійну, на мій погляд, на межі конституційних повноважень, зовнішню активність", - заявив Туск.

11 квітня в Польщі презентували технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи. Згідно з ним, літак із президентом Польщі Лехом Качинським на борту, що розбився в Росії у 2010 році, був знищений у результаті щонайменше двох вибухів.

Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла висновку, що літак розбився, бо пішов на контрольоване зближення з землею. Мацеревич назвав звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-річчя Катинського злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.