Смоленська катастрофа: прокуратура Польщі не коментує сенсаційні висновки про вибухівку

П'ятниця, 8 червня 2018, 12:55

Прокуратура Польщі не коментує заяви підкомісії Міністерства оборони з розслідування Смоленської катастрофи, яка повідомила, що на елементах корпусу літака Ту-154М, який розбився під Смоленськом у 2010 році, а також на тілі принаймні однієї жертви катастрофи виявлено сліди вибухівки.

Про це пише Onet.pl.

"Національна прокуратура не коментує висновки підкомітету і повідомляє, що прокурори, які розслідують катастрофу, нині очікують результати фізико-хімічного дослідження зразків уламків щодо виявлення в них можливих залишків вибухових речовин", - заявила речниця прокуратури Єва Бялік.

Ці дослідження місяцями ведуть авторитетні зарубіжні інститути з Великої Британії і Північної Ірландії та Італії, підкреслює вона.

У той же час заступник голови підкомісії Казімєж Новачек заявив, що знайдені сліди вибухівки ще не доводять факт теракту. 

"Ми не стверджуємо, що це свідчить про замах. Ми просто випустили повідомлення про роботу підкомітету. Причини катастрофи можна буде оцінити, коли будуть відомі всі докази", - сказав він.

Нагадаємо, у середині квітня підкомітет опублікував технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху, а вибухи відбулися над землею.

Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла до висновку, що літак розбився, бо пішов на контрольоване зближення з землею. Підкомітет на чолі з Антонієм Мацеревичем назвав попередній звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився польский літак Ту-154.

У катастрофі загинуло 96 осіб, зокрема президент Лєх Качинський. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.