Екс-радник Путіна таємно інвестував в енергокомпанію США, яку хвалив Трамп - ЗМІ

Вівторок, 10 липня 2018, 17:03
Колишній очільник адміністрації президента Росії Александр Волошин таємно інвестував в американську енергетичну компанію, яку хвалив президент США Дональд Трамп за створення робочих місць.

Про це йдеться у спільному розслідуванні газети The Guardian з науково-дослідницьким центром Dossier Center.

"Александр Волошин, який працював главою адміністрації Бориса Єльцина до того, як почав працювати на Путіна у період з 2000 по 2003 рік, має частку, про яку нікому не розголошував, в х'юстонській компанії American Ethane, яка нещодавно підписала багатомільярдну експортну угоду з Китаєм", - йдеться у матеріалі.

 

У листопаді 2017 року США підписали ряд торгових угод з Китаєм. Однією з найбільших стала угода на $26 млрд про постачання скрапленого газу до Китаю, укладена між приватною компанією American Ethane і великим китайським конгломератом.

Головні бенефіціари підтриманої Трампом угоди фактично живуть і працюють в Москві, і одним з них є Волошин, який досі є впливовою фігурою в російській політиці, зазначається у матеріалі.

Серед його західних контактів - банкіри, вчені, журналісти і колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер, який консультує Білий дім у питаннях РФ.

Зазначається, що одразу низка заможних росіян була зацікавленою інвестувати в "сланцеву революцію" в США, однак згодом націлилася на етан. Це Міхаіл Юр'єв, колишній депутат Держдуми, Андрєй Кунатбаєв і Костянтин Ніколаєв.

Первісна частка Волошина була "скромною" - $1,25 млн, зазначає видання. У підсумку він отримав 2,5% акцій нової компанії і місце в раді директорів як незалежний директор. Тепер його частка потенційно може становити десятки мільйонів доларів.

До цих інвестицій також був залучений Роман Абрамовіч, однак пізніше він відмовився від своєї частки в American Ethane, оскільки адміністрація Барака Обами ввела санкції проти найбільших російських олігархів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.