Релігія не вища за закон: Суд ЄС заборонив звільняти католицького менеджера за розлучення

Вівторок, 11 вересня 2018, 11:28

Суд ЄС визнав незаконною дискримінацією рішення католицького госпіталю про звільнення менеджера через його повторне одруження після розлучення.

Про це йдеться у рішенні Суду ЄС, яке є у розпорядженні "Європейської правди".

Суд виніс рішення у справі католицького лікаря, який обіймав посаду голови внутрішнього медичного департаменту у госпіталі, який є суб’єктом німецького права, хоча і підпорядкований архієпископу Кельна.

Керівник госпіталю дізнався, що підлеглий після розлучення з першою дружиною, з якою він був одружений за церковним каноном, вдруге одружився без ануляції попереднього церковного шлюбу. Тому він прийняв рішення звільнити підлеглого менеджера через начебто порушення умов трудового контракту.

Згідно з умовами контракту працівника на церковній службі, найм на керівну посаду католицького закладу людини, яка перебуває у шлюбі, неканонічному з точки зори церкви, є серйозним порушенням, що веде до звільнення, оскільки для церкви шлюб є священним і нерозривним.

Звільнений менеджер оскаржив рішення керівництва госпіталю у німецькому суді, заявляючи, що повторний шлюб не є достатньою підставою для звільнення. На його думку, його права були порушені, оскільки повторне одруження менеджера-протестанта чи атеїста не привело б до звільнення.

Німецький суд попросив думки Суду ЄС у цій справі.

"Вимога для католицького лікаря на керівній посаді поважати поняття шлюбу священним і нерозривним, як стверджує Католицька церква, не є істинною, легітимною і виправданою посадовою вимогою" - йдеться у рішенні суду ЄС.

Втім, Суд ЄС лишив цю справу на розгляд Німецького федерального суду у справах трудових відносин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: