Пастафаріанство – не релігія: у Нідерландах заборонили фото на паспорт із друшляком

Четвер, 16 серпня 2018, 19:46

Громадянці Нідерландів відмовили в праві сфотографуватися на офіційні документи з друшляком на голові як прихильниці пастафаріанства.

Відповідне рішення винесла Державна рада Нідерландів, яка виконує функції верховного суду країни.

Жінка з міста Неймеген Мінке де Вілде подала заяву на отримання посвідчення особи і водійських прав і представила фотографії на паспорт, на яких вона зображена з друшляком на голові. Друшляк вважається традиційним головним убором пастафаріанців.

 

Мерія Неймегена відмовилася видати документи, тому що фотографії не відповідали чинним правовим критеріям.

Всупереч загальним вимогам, в Нідерландах можна подати заявку на офіційний документ з фотографією паспорта, на якій голова (частково) покрита, якщо заявник довів, що на те є релігійні причини. Але, на думку Державної ради, в даному випадку немає підстав для застосування цього винятку.

"Пастафаріанство", відоме як Церква Летючого Макаронного Монстра, не є релігією. Тому носіння друшляка прихильниками пастафаріанства не може розглядатися як вираз релігійних переконань. З цієї причини свобода релігії не вимагає застосування окремого винятку із загального правила про те, що голова повинна бути без головного убору на фотографіях для проїзних документів", - йдеться в рішенні.

Пастафаріанство (назва, отримана сполученням слів "паста" і "растафаріанство") було засновано в 2005 році 24-річним американським фізиком Боббі Хендерсоном. Вперше ця назва з'явилася в сатиричному листі, написаному у відповідь на рішення влади штату Канзас ввести в шкільну програму курс креаціонізму (концепції божественного створення світу) в якості альтернативи еволюційного вчення.

У своєму посланні Хендерсон проголосив віру в надприродного Творця - літаючого макаронного монстра - і закликав до вивчення пастафаріанства в школах поряд з іншими релігіями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.