ПАРЄ розгляне вимогу до Росії повернути уламки літака Качинського

Середа, 10 жовтня 2018, 14:07

У п’ятницю, 12 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи розгляне резолюцію, що закликає Росію повернути Польщі уламки літака Ту-154М, який у 2010 році розбився неподалік Смоленська.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Проект резолюції стверджує, зокрема, що на підставі 13 додатку Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, держава, у якій сталася аварія, повинна повернути уламки та інші доказові матеріали державі, у якій повітряне судно було зареєстроване, після завершення вивчення технічних причин катастрофи. Це сталося ще у січні 2011 року.

"Постійна відмова у поверненні уламків та інших доказів з боку влади Росії є зловживанням права, що також збільшило спекуляції з польського боку про те, що Росія має що приховувати", - йдеться у проекті.

Резолюція закликатиме Російську Федерацію до повернення уламків без подальшого зволікання із запобіганням руйнування доказового матеріалу, відповідного забезпечення уламків до того часу та утримання від дій, що можуть оскверняти місце катастрофи.

Уламки Ту-154М понад вісім років перебувають на території летовища у Смоленську. Влада Росії стверджує, що не може повернути їх Польщі, поки не завершить свого розслідування. Представники польської влади неодноразово порушували питання повернення літака під час перемовин з росіянами.

Як повідомлялося, 7 вересня 2018 року польські слідчі завершили огляд уламків Ту-154М у Смоленську, на якому у квітні 2010 року розбився президент Польщі Лех Качинський. Вони перевіряли серед іншого структурні елементи літака.

Наприкінці липня Слідчий комітет Росії погодився на приїзд до Смоленської області польських прокурорів і експертів для обстеження останків польського літака Ту-154М.

У середині квітня підкомітет Міноборони Польщі опублікував технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху, а вибухи відбулися над землею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: