Іран погрожує відновити збагачення урану, якщо ЄС не купуватиме нафту

Середа, 28 листопада 2018, 11:05

Іран відновить збагачення урану до рівня озброєння, якщо ЄС не почне купувати його нафту відповідно до угоди 2015 року.

Про це сказав голова Організації атомної енергетики країни Алі Акбар Салехі, повідомляє Reuters.

"Якщо ми не можемо продати нашу нафту, і ми не користуємося фінансовими операціями, то я не думаю, що дотримання цієї угоди буде корисним для нас", - сказав він.

Компанії ЄС побоюються іранської нафти, адже їм загрожують санкції США. Вашингтон відновив санкції проти Ірану, які зачіпають експорт нафти, після чого сталося падіння цін на "чорне золото".

При цьому Сполучені Штати Америки назвали вісім країн, які вони тимчасово вивели з-під "нафтових санкцій" проти Ірану. Це Китай, Індія, Греція, Італія, Тайвань, Японія, Туреччина та Південна Корея.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні заявила про свою "рішучість зберегти ядерну угоду, дотримуючись міжнародної угоди, ключового стовпа для європейської та регіональної безпеки".

За угодою 2015 року зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією і Китаєм, Іран обмежив потужності зі збагачення урану, щоб запевнити держави у тому, що він не використовується для розробки ядерних бомб.

В обмін Іран отримав послаблення санкцій, більшість з яких були скасовані у січні 2016 року. Нині США хочуть укласти новий договір. Іран заявив, що не підкориться санкціям США, назвавши спробу Сполучених Штатів обмежити ракетну та ядерну програми Тегерана і послабити його вплив на Близькому Сході "економічною війною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.