Іран пообіцяв опір "найжорсткішим санкціям" США

Понеділок, 5 листопада 2018, 14:11

Іран заявив, що не підкориться санкціям США, які Вашингтон відновив проти нього у понеділок, назвавши спробу Сполучених Штатів обмежити ракетну та ядерну програми Тегерана і послабити його вплив на Близькому Сході "економічною війною".

"Сьогодні ворог (Сполучені Штати. – Ред.) націлився проти нашої економіки ... головною метою санкцій є наш народ", - цитує агентство Reuters президента Ірану Хасана Рухані.

"Америка хотіла скоротити до нуля продажі нафти в Ірані ... але ми будемо продовжувати продавати нашу нафту ... щоб зламати санкції", - сказав Рухані.

За його словами, санкції США – незаконні та несправедливі. "Це економічна війна проти Ірану, але ... Америка повинна зрозуміти, що вона не може використовувати мову сили проти Ірану ... Ми готові протистояти будь-якому тиску", - сказав він.

Повторюючи позицію Ірану щодо ненадійності адміністрації Трампа як переговорної сторони, Рухані сказав: "Проведення переговорів для нас не є проблемою - лише якщо інша сторона поважає свої зобов'язання та обіцянки".

США відновили санкції проти Ірану, скасовані в рамках ядерної угоди 2015 року, яку уклала адміністрація президента Барака Обами та п'ять інших світових держав. Пакет санкцій зачіпає експорт нафти, міжнародні перевезення та банківський сектор.

У санкційному списку США щодо Ірану понад 700 фізичних осіб, компаній, морських і повітряних суден, включно з найбільшими банками та компаніями з експорту нафти.

Відновлення санкцій є частиною більш широких зусиль президента США Дональда Трампа змусити Іран продовжити обмежувати його ядерну і ракетну програми, а також припинити підтримку його "сил-маріонеток" в Ємені, Сирії, Лівані та інших частинах Близького Сходу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.