Нафтові компанії РФ намагаються перекласти збитки від санкцій на західних партнерів

П'ятниця, 9 листопада 2018, 10:30

Енергокомпанії Росії намагаються захиститися від американських санкцій і вимагають від західних покупців нафти здійснювати оплату в євро, а не доларах, а також хочуть перекласти на них можливі штрафи у випадку застосування санкцій проти них.

Про це пише Reuters з посиланням на джерела.

Найбільший російський виробник нафти "Роснефть", а також третя і четверта компанії у країні "Газпромнефть" і "Сургутнефтегаз" вимагають від своїх західних партнерів перегляду контрактів на 2019 рік, підтвердили семеро співрозмовників у західній нафтовій галузі. У російських компаніях не коментували ситуацію.

Покупці російської нафти незадоволені такими вимогами партнерів. "Це частина тенденції - російська нафтова промисловість працює над пом'якшенням ризиків нових санкцій. Покупці, у свою чергу, стверджують, що вони не можуть зазнавати цих ризиків, тому ми намагаємося знайти компроміси", - розповів покупець нафти.

Переговори щодо умов купівлі нафти тривають. За даними джерел, деякі компанії вже дійшли компромісних рішень із російськими енергетичними гігантами. Наприклад, одна велика компанія з ЄС вже погодилася купувати нафту у "Сургутнефтегаза" за євро в обмін на скасування штрафів, йдеться у матеріалі.

"Ми заявляли про те, що якщо санкції зроблять неможливою оплату навіть за нафтовий вантаж, то як же ж ми повинні будемо платити штрафи?" - зазначило джерело.

"Тому ми домовилися про те, що платіж залишається призупиненим на весь термін дії санкцій - так само, як це працює з Іраном", - додав співрозмовник агентства.

Державний департамент США заявив у вівторок, що запровадить додаткові санкції щодо Росії, оскільки Москва не надала обґрунтованих гарантій, що не буде використовувати хімічну зброю після застосування нервового агента проти колишнього російського шпигуна Сергєя Скрипаля в Англії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.