Естонія готова судитися з Єврокомісією за право стягувати плату на кордоні з РФ

Вівторок, 5 лютого 2019, 13:07

Наступним кроком Європейської комісії в суперечці з Естонією щодо правомірності платної системи бронювання місця в черзі і платної зони очікування на естонсько-російському кордоні може стати звернення до Європейського суду.

Про це повідомив у вівторок голова відділу прикордонної політики Міністерства внутрішніх справ Естонії Янек Мягі, пише ERR.

"Єврокомісія вимагає, щоб ми змінили правила. Якщо ми це не зробимо, Єврокомісія, як один з варіантів, може звернутися до Європейського суду, який вирішить, хто з нас має рацію. Ми готові піти в суд, тому що ми впевнені, що наша система не підпадає під шенгенські правила. Попереднє бронювання ніяк не прискорює процес переходу кордону, це просто для зручності людей", - сказав чиновник.

За його словами, суперечка з Брюсселем на цю тему триває вже кілька років, але представники МВС ще раз спробують переконати європейських чиновників.

"Ми поїдемо до Брюсселя, зустрінемося з представниками Єврокомісії та ще один раз все розповімо, як працює наша система, і запросимо їх приїхати до Естонії, щоб ознайомитися з цим на місці", - сказав Мягі.

"У нас з Єврокомісією різні позиції. Вони вважають, що наш порядок, зона очікування - це частина прикордонного контролю. Наша позиція, що це не є частиною прикордонного контролю, і не повинно бути частиною шенгенських правил. Ми створили цю систему заради безпеки руху, щоб машини не стояли на дорогах, щоб захистити навколишнє середовище і щоб людям було зручно. Адже раніше люди сиділи багато годин, а іноді і днів в очікуванні своєї черги", - пояснив він суть розбіжностей з Брюсселем.

Плата за бронювання місця в черзі і обов'язкове проходження через зону очікування перед виїздом на автомобілі з Естонії в Росію діє з 2011 року. Нині власнику кожного легкового автомобіля доводиться платити 1,5 євро за попереднє бронювання і ще 3 євро за використання зони очікування на всіх трьох прикордонних переходах - в Нарві, Койдула і Лухамаа.

За словами Мягі, минулого року естонсько-російський кордон перетнули близько 500 тис. автомобілів, з яких приблизно 20% зробили це в порядку живої черги, не сплачуючи за зону очікування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.